Nyitókép: theguardian.com

 

A gleccser területe két hektár alá csökkent, ezért a tudósok átminősítették jégmezővé.

 

Olyan mértékben csökkent az utolsó venezuelai gleccser, a Humboldt-gleccser területe, hogy a tudósok átminősítették jégmezővé – számolt be a HVG. A Sierra Nevada de Mérida hegységben, 5000 méterrel a tengerszint felett korábban hat gleccsere is volt az országnak, ebből 2011-ig már 5 eltűnt, az utolsónak akkor még legalább 20 évet jósoltak a tudósok.

 

 hirdetes_810x300  

Az országban lévő politikai helyzet azonban nem tette lehetővé a gleccser alakulásának figyelését, a 2023. decemberi mérések szerint pedig két hektár alá csökkent a területe, ezért a tudósok átminősítették jégmezővé. Évtizedek óta Venezuela az első ország, amelyből eltűnnek a gleccserek, de a közeljövőben Indonézia, Mexikó és Szlovénia is hasonló sorsra juthat Maximiliano Herrera klímatudós szerint.

 

Az elmúlt években az El Niño klímajelenség miatt felgyorsult a trópusi gleccserek pusztulása, ahogy az átlaghőmérséklet 3-4 fokkal meghaladta az 1990 és 2020 között tapasztaltat a venezuelai Andokban. A caracasi kormány egy hőtakaróval próbálja megmenteni a gleccsert, de a tudósok szerint ez már hiábavaló próbálkozás.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!