Nyitókép: SITA

 

Minél magasabb végzettséggel rendelkezel Szlovákiában, annál magasabb a fizetésed is. A Platy.sk portál adataiból az derül ki, hogy az átlagos bruttó alapbér között közel 90 százalékos a különbség az általános iskolai és a 3. szintű (mérnöki) egyetemi végzettséggel rendelkezőknél.

 

Az érettségivel rendelkezők és a 2. szintű egyetemi végzettségűek (bakalár) fizetése között a különbség 39 százalék. Az érettségivel rendelkezők átlagosan havi 1400, a 2. fokozatú egyetemi végzettségűek közel 2000 eurós fizetést kapnak. A fizetések közti különbség életkoronként is változó. A 45 és 54 év közöttiek körében a legláthatóbb. Ebben az életszakaszban a másodfokú egyetemi végzettséggel rendelkezők több mint 50 százalékkal többet keresnek, mint az ugyanennyi éves, de csak érettségivel rendelkező társaik.

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanakkor a legtöbb állásajánlat a Profesia.sk portálon érettségivel rendelkező középiskolai végzettséget kér, az összes hirdetés egyharmada. Másodfokú főiskolai végzettséget az álláshirdetések 13 százaléka kér. A legnagyobb választék tehát a középiskolai végzettséggel rendelkező személyek számára van.

 

Jelenleg ők havi brutó 1500 euróra számíthatnak. Érettségi nélkül 1230, első és másodfokú főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagosan havi bruttó 2100 euróra számíthatnak.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!