Nyitókép: Körkép.sk

 

Áttörést érhettek el a zürichi műegyetem (ETH Zurich) kutatói: olyan zselét készítettek, mely segíthet megakadályozni az alkohol felszívódását.

 

Mit szólna, ha egyetlen zselé elfogyasztásával teljesen kizárhatná a részegséget, még akkor is, ha sokat iszik? A lehetetlennek tűnő elképzelés valójában már a kanyarban van, köszönhetően az ETH Zurich kutatóinak. Ők ugyanis egy olyan zselét állítottak össze, ami képes akár 50 százalékkal is csökkenteni a véralkoholszintet, és megvédeni a szervezetet a „károktól,” olvasható a HVG összeállításában.

 

Nagyon érdekesek az összetevők is: vas, arany, és tejsavó. Ennyi. A tejsavófehérjék segítségével készítették el a zselét: az összetevők néhány órán át történő forralásával hosszú, vékony rostszálak keletkeztek. Ezeket aztán sós-vizes oldószerhez adják, így jött létre maga a zselé.

 hirdetes_810x300  

 

 

A kutatók szerint a zselé, mint közvetítő nagy előnye másokhoz képest, hogy lassan emészti meg a szervezet, így hosszabban fejtheti ki a hatását. Az alkoholellenes zselé hatékonyan tud reagálni az alkohollal, és megakadályozza, hogy a szervezet felszívja a káros anyagok zömét – derül ki a Nature Nanotechnology folyóiratban közölt eredményekből.

 

A zselé, amellett, hogy megakadályozza a jobbra-balra dülöngélős részegséget, a szervezetet is kíméli az alkohol egészségkárosító hatásaitól.

 

Néhány egérkísérlet már pozitív eredményeket hozott, de az emberekkel végzett klinikai vizsgálatok még váratnak magukra. Egyhamar tehát nem lesz múlté az alkoholmámor, de a kutatók magabiztosságát tanúsítja, hogy már szabadalmi kérvényt is benyújtottak a fejlesztésükre.

 

HVG

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!