Nyitókép: SITA

 

Az euró bevezetése melletti alapvető érv a cseh gazdaság természete, amely jelentősen exportorientált, és termelésének nagy részét az eurózónában használja fel, mondta ma Petr Pavel cseh államfő a ReVize Czechia konferencián. Szerinte Csehország gazdasági jövője és jóléte jelentős mértékben az eurózónához kötődik.

 

Pavel ezért fontosnak tartja, hogy egyenrangú partnerként üljön le az asztalhoz, ahol az eurózóna jövőbeli intézkedéseiről tárgyalnak.

 

„Ha természetessé válnak a legtöbb ember számára érezhető vívmányok, mint például a könnyebb utazás, vagy hogy nem kell pénzt váltani minden egyes országban, akkor figyelembe kell vennünk a valóságot. Az eurózónával üzletelő cseh cégek nagy része a legtöbb pénzügyi tranzakcót euróban végzi. Így az euró bevezetését mindenképpen tudatosan kellene megtennünk, valószínűleg nincs más jövőnk”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Pavel.

 

Szerinte minden szakértői érv az euró bevezetésével kapcsolatban egymást cáfolja, mert pont ugyanannyi jó érv van mellette, mint ellene. „Az euró bevezetésére vonatkozó döntés nem annyira technikai sajátosság, hanem szigorúan politikai elhatározás”.

 

ČTK

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!