Nyitókép: Facebook live, reprofoto

 

A parlament koalíciós képviselői olyan határozatot nyújtottak be, amely a Robert Fico, Szlovákia miniszterelnökének meggyilkolási kísérletére reagálva elutasítja az erőszakot és felszólítja a politikai pártokat, médiumokat, civil szervezeteket, hogy tartsák tiszteletben a demokratikus választások eredményét és ne szítsanak gyűlöletet.

 

Erről tájékoztatott ma Ľuboš Blaha, a Smer-SD és a parlament alelnöke, valamint a Smer képviselői. Az állásfoglalással a megbékélés jelét akarják küldeni.

 

Robert Kaliňák (Smer-SD) miniszterelnök-helyettes elnézést kért azért, amiért olykor túlreagálta a helyzetet, és olyan szóhasználatot használt, amely nem a 21. századba való. Szerinte ezt mindenkinek meg kellene tennie. Ugyanakkor arra buzdította az embereket, hogy ne keverjék össze a megbékélést a vaksággal.

 

„Pontosan tudnunk kell, mi történt”

 

– jegyezte meg.

 

Az állásfoglalás  egyfajta felhívás arra, hogy ne terjesszenek gyűlöletet Szlovákia legitim módon megválasztott demokratikus kormánya ellen, „mert az ilyen gyűlöletből bűncselekmények is származhatnak”. Az állásfoglalásban a kormánykoalíció a társadalmi feszültségek enyhítésére is felszólít. Hangsúlyozza, hogy az emberek politikai nézeteik miatt nem lehetnek gyűlölet célpontjai.

 

Az állásfoglalás szerint a politikusoknak, a médiának és a civil szervezeteknek hozzá kell járulniuk a társadalmi megbékéléshez, a stabilitáshoz és a békéhez Szlovákiában. A kormánykoalíció azt szeretné, ha a parlament olyan határozatot fogadna el, amely azt is kimondja, hogy a felelős és kritikus újságírók szerepe egy egészséges társadalomban pótolhatatlan, „de munkájuknak tényeken kell alapulnia, nem pedig a gyűlölet terjesztésén”.

 

Az állásfoglalás célja, hogy a szlovák kormányt kellő biztonsági intézkedések meghozatalára ösztönözze, amelyek megakadályozzák a jövőben az állam alkotmányos tisztviselői és állampolgárai elleni erőszakos politikai támadásokat.

 

Blaha szerint a határozat békéltető, korrekt nyelvezetű és hisz abban, hogy a képviselők elfogadják. Blaha szerint a szolidaritást az egész országban érzik. Megismételte, hogy a Smer egy emberként áll Fico mögött.

 

Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter szerint a Fico elleni merénylet a demokrácia alapelvei elleni támadás, nemcsak Szlovákiában, hanem az egész világon. Köszönetet mondott a világ vezetőinek és a közvéleménynek a fegyveres merénylet utáni szolidaritásukért.

 

Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter szerint az állásfoglalással a társadalom stabilizálásának és megnyugtatásának szükségességét kívánják jelezni. Richard Takáč (Smer-SD) agrárminiszter kijelentette, hogy a határozattervezet elítéli a „politikai erőszak brutális megnyilvánulását, valamint a demokratikus kormányzattal szembeni gyűlölethullámot Szlovákában”. Arra számít, hogy az ellenzéki képviselők támogatni fogják a javaslatot.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!