Nyitókép: SITA

 

Nem a véletlen műve volt a 70-es, 80-as években az a fertőzött vérrel kapcsolatos botrány, amely 3000 ember halálát és több ezer ember hepatitisz- vagy HIV-fertőzését okozta – állapította meg egy brit vizsgálat.

Egy Londonban hétfőn közzétett független vizsgálati jelentés megállapítása szerint a 70-es, 80-as években több mint 30 ezer ember kapott fertőzött vért és vérkészítményt az állami Nemzeti Egészségügyi Szolgálatától (NHS) úgy, hogy a kormányzat és az orvosok tisztában voltak az ezzel járó kockázatokkal. A fertőzött vérrel kezeltek közül 3 ezren meghaltak, köztük sok gyerek.

 

A vért Amerikából importálták, ahol foglyoknak és más magas kockázatú csoportoknak fizettek azért, hogy vért adjanak. A fertőzött vér felhasználása Nagy-Britannián kívül több ezer áldozatot követelt az Egyesült Államokban, Franciaországban, Kanadában és más országokban is.

 

A vizsgálat szerint a koncentrátumok egy része HIV-fertőzött volt, de a hatóságok nem álltak át biztonságosabb alternatívákra, és 1983 júliusában, egy évvel azután, hogy a kockázatok nyilvánvalóvá váltak, úgy döntöttek, mégsem függesztik fel az importot.

 hirdetes_810x300  

 

„Ez a katasztrófa nem baleset volt. A fertőzések azért következtek be, mert a felelősök – az orvosok, a vérellátó szolgálatok és az egymást követő kormányok – nem a betegek biztonságát helyezték előtérbe”

 

– jelentette ki a vizsgálat eredményét ismertető bíró, Brian Langstaff, hangsúyozva, hogy az államnak megfelelő kártérítést kell fizetnie.

 

Mint mondta, a betegek kockázatoknak voltak kitéve, annak ellenére, hogy a második világháború vége óta köztudott, hogy a vér súlyos fertőzést okozhat hepatitis esetében.

 

A kormány, amely 2015-ben azt mondta, hogy ez „olyasmi, aminek soha nem lett volna szabad megtörténnie”, még 2022-ben beleegyezett, hogy mintegy 100 ezer font (kb. 127 ezer dollár) kártérítést fizet minden érintettnek. Rishi Sunak miniszterelnök hivatalosan is bocsánatot fog kérni az áldozatoktól.

 

Euronews

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!