Nyitókép: SITA

 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a terrorizmus jutalmazása lesz, ha Norvégia, Spanyolország és Írország elismeri a palesztin államiságot. E három ország várhatóan május 28-án jelenti be döntését. Az izraeli miniszterelnök szavait a Times of Israel (ToI) honlapja idézte. Netanjahu szerint a független Palesztina egy terrorista állam lenne.

 

„A (ciszjordániai) palesztinok 80 százaléka támogatja az október 7-i szörnyű mészárlást”

 

– mondta Netanjahu a Palesztin Hatóság által végzett felmérésre hivatkozva, amelyet nem sokkal az októberi terrortámadás után készített, amelyben palesztin fegyveresek 1200 izraelit öltek meg és több mint 250 túszt ejtettek a Gázai övezetbe.

 hirdetes_810x300  

 

„Ez a gonosz nem kaphat saját államot. Terrorista állam lesz, mely megpróbálja megismételni az október 7-i mészárlást, amit mi ellenzünk”

 

– tette hozzá az izraeli kormányfő. Izrael az október 7-i terrortámadásra válaszul indított háborút a Gázai övezetben. A Hamász által ellenőrzött hatóságok szerint több mint 35 700 palesztin életét követelte.

 

A BBC  szerint a palesztin államiságot a világ legtöbb országa támogatja, bár a túlnyomó többség nem európai ország. Norvégia, Spanyolország és Írország nyugati partnereik tartózkodó reakciói és Izrael vonakodása ellenére is ebbe az országcsoportba kíván bekerülni, szerintük a közel-keleti béke érdekében.

 

ČTK

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.