Nyitókép: SITA

 

További három ország döntése Palesztina államként való elismeréséről szimbolikus, de gyakorlati következményekkel jár – mondta az Euronewsnak egy közel-keleti politikával foglalkozó szakértő.

Fontos szempont, hogy Írország, Spanyolország és Norvégia elismerése az 1967-ben létező határokra vonatkozik, nem pedig a jelenlegi palesztin területre, amely az izraeli telepek terjeszkedése után megszűnt.

 

„Ez azért fontos, hogy megerősítsük a kétállami megoldás nemzetközi támogatását. Ez azért is praktikus, mert valószínűleg további jövőbeni intézkedések szankcionálják az izraeli telepeket, vagy legalábbis kizárják az ott készült izraeli termékeket Európából”

 

– fogalmazott Hugh Lovatt, az Európai Külkapcsolatok Tanácsának elemzője.

 

Belgium, Franciaország és Szlovénia hamarosan követheti ezt a precedenst annak fényében, hogy az EU formálisan kiáll a kétállami megoldás mellett, amely döntő lépés lehet a válság vége felé.

 

Az elemző szerint ez segítheti a tűzszünetet és a békefenntartó erők megjelenését is Gázában, mert az arab álláspont megköveteli a palesztin önrendelkezés elismerését.

 

„Az arab országoknak, az arab államoknak fontos szerepük van a fenntartható gázai tűzszünet támogatásában, és potenciálisan azután az arab csapatok bevetésében is. A Palesztin Hatóságnak is fontos szerepe van a Gázába való visszatérésben, valamint a kormányzási és a biztonsági funkciók átvételében”

 

– részletezte Hugh Lovatt.

 

Eddig 27 országból csak 9 ismeri el Palesztina államiságát. Egyes országok, például Németország, Ausztria és Magyarország határozottan támogatják Izraelt, de egyre nagyobb hajlandóságot mutattak a közös uniós álláspontok felvállalására.

 

Az egyik példa a gázai „humanitárius szünet” követelésének támogatása volt, a másik pedig az erőszakos izraeli telepesekkel szembeni uniós szankciók jóváhagyása.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!