Nyitókép: SITA

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter jövő héten Csehországba látogat, ahol részt vesz a NATO-tagországok külügyminisztereinek találkozóján. Cseh kollégájával, Jan Lipavskýval és más cseh tisztségviselőkkel Prágában Ukrajna támogatásáról és az energiaügyi együttműködés megerősítéséről fognak tárgyalni – jelentette be ma az amerikai diplomácia a Reuters szerint.

 

Az Észak-atlanti Szövetség minisztereinek informális találkozóját csütörtökön és pénteken tervezik Prágában. Blinken keddtől Európában tartózkodik, és azt tervezi, hogy először Moldovába látogat. Hogy pontosan mikor érkezik Csehországba, az nem derült ki az amerikai diplomácia közleményéből.

 

A Reuters értesülései szerint Blinken helyettese, James O’Brien újságíróknak elmondta, hogy a miniszteri tanácsban folytatódik a NATO-csúcs előkészítése, amelyre júliusban Washingtonban kerül sor. Hozzátette: az Egyesült Államok nem várja el szövetségesektől, hogy a csúcstalálkozón meghívják Ukrajnát a szövetségbe, ugyanakkor újabb támogatási megnyilvánulásokra számíthatunk az orosz agresszió harmadik éve ellen védekező ország számára.

 hirdetes_810x300  

 

Az amerikai kormány közleménye szerint amellett, hogy Ukrajnát segíti, Blinken a cseh képviselőkkel szeretne beszélni a „közös védelmi modernizációról és az energiakapcsolatok elmélyítéséről” is. Washington nem közölt további részleteket a prágai tárgyalások tartalmáról.

 

Moldovában az amerikai diplomácia vezetője azt tervezi, hogy az ország Európai Unióval való társulásáról és az energiabiztonságról tárgyal a helyi illetékesekkel. Többek között találkozik Maia Sandu moldovai elnökkel.

 

ČTK

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.