Nyitókép: SITA

 

A Reuters névtelenül nyilatkozó bennfentes személyekkel beszélt. Szerintük Putyin hajlik tűzszüneti megállapodás kötésére, ha megtarthatja a megszállt ukrán területeket.

A hírügynökségnek nyilatkozók szerint az orosz elnök  nem zárja ki a tűzszünetet vagy a későbbi békekötést Ukrajnával – a jelenlegi frontvonalakon.

 

Négy orosz forrás szerint Putyin kész megállítani a háborút egy olyan tárgyalásos tűzszünettel, amely elismeri a jelenlegi harctéri vonalakat. Megjegyzendő, hogy – a Krímet is beleértve –  Ukrajna ezzel korábbi állami területének harmadánál többet veszítené el.

 

A Putyin környezetében zajló megbeszéléseket ismerő három forrás azt mondta, hogy az orosz vezető csalódottságot mutatott a tanácsadók egy kis csoportja előtt, amiért a Nyugat által támogatott ukrán védelmi kísérletek akadályozzák a tárgyalásokat, és hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kizárja az ilyen megegyezést.

 hirdetes_810x300  

 

„Putyin tud harcolni, ameddig csak kell, de készen áll a tűzszünetre is – a háború befagyasztására”

 

– mondta a négy beszélgetőpartner közül egy másik, aki ismeri a legmagasabb szintű belső tárgyalásokat a Kremlben. A történetben idézett többiekhez hasonlóan ő is névtelenül beszélt, tekintettel az ügy érzékenységére.

 

A Reuters összesen öt emberrel beszélt, akik Putyinnal dolgoznak vagy dolgoztak a politikai és üzleti világ vezető beosztásaiban.

 

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy a Kreml főnöke többször is világossá tette, hogy Oroszország nyitott a párbeszédre céljai elérése érdekében, mondván, az ország nem akar „örök háborút”.

 

Andrej Belouszov közgazdász múlt heti kinevezése Oroszország védelmi miniszterévé egyes nyugati katonai és politikai elemzők szerint tartós háborús alapokra helyezi az orosz gazdaságot, egy elhúzódó konfliktus megnyerése érdekében.

 

Az elmúlt hetekben Oroszország tartós harctéri nyomását és területi előretörését figyelhettük meg, ami esetleg lehetővé teszi Putyinnak az erős alapokról megfogalmazott békeajánlatot. A Kreml felsőbb soraiból szerzett ismeretek szerint Putyin úgy gondolja, hogy a háborúban elért eddigi nyereség elegendő ahhoz, hogy győzelemként lehessen tálalni az orosz nép előtt.

 

Euronews

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!