Nyitókép: SITA

 

Kínai szonda landolt a Hold túlsó oldalán, melyet május elején indítottak útnak – jelentette a kínai űrügynökség. Elmondásuk szerint a Chang’e 6 leszállóegysége a terveknek megfelelően ma reggel, pekingi idő szerint (közép-európai idő szerint éjfél körül) ért földet a Déli-sark Aitken térségében. Az ügynökség szerint a küldetés során a tudósok először hoznak kőzet- és talajmintákat a Hold túlsó oldaláról.

 

A sikeres leszállás megerősíti a kínai űrprogram pozícióját a Hold globális meghódításában. Számos ország, köztük az Egyesült Államok reméli, hogy a következő évtizedben felhasználhatják az ottani ásványokat hosszú távú űrhajós missziók és holdbázisok támogatására.

 

Kína számára ez a második küldetés a Hold túlsó oldalán, ahová még egyetlen ország sem jutott el. A kínai űrügynökség szerint a projekt „számos technikai újítást, nagy kockázatot és nagy nehézségeket hoz magával”.

 

 hirdetes_810x300  

A dél-kínai Hainan szigetén található Wenchang Űrkikötőből május 3-án indította el szondáját egy Long March 5 rakétával, majd az eszköz a Holdnak a Földtől soha nem látható oldalán landolt. A Földre való visszatérést szolgáló modulnak ezután június 25-én kell leszállnia az észak-kínai sivatagban.

 

A modulban a kínaiak mintegy két kilogramm mintát akarnak hazaszállítani a Holdról. Így követik a Chang-e 5 küldetést, amely 2020-ban 1,731 kilogramm követ szállított a Földre a Hold túlsó oldaláról. Kínai tudósok szerint az új minták elemzése során részletesebb információkkal szolgálhatnak a Hold, a Föld és a Naprendszer történetéről. Megmutathatja azt is, hogy mi a különbség a Hold kevésbé feltárt túloldalán és a jobban ismert túlsó oldalán található kőzetek összetétele között.

 

Elindult hazafelé a kínai szonda a Hold túloldaláró

 

A távoli küldetések nagyobb kihívást jelentenek, mivel összekötő műholdra van szükség a kommunikáció fenntartásához. A Chang’e 6 leszállóegység és a földi irányítóközpont közötti kapcsolatot a Zhuqiao 2 műhold biztosítja, amelyet Kína márciusban állított Hold körüli pályára. A felszínen a kínai szonda mechanikus kar és fúró segítségével gyűjt mintákat, majd a kőzetek egy jelenleg a Hold körül keringő modulban utaznak vissza a Földre.

 

A folyamatban lévő küldetés Kína következő lépése egy olyan repülés előkészítésében, amely emberi személyzetet szállítana a Holdra. Peking 2030-ra szeretné elérni ezt a mérföldkövet, amelyet eddig csak az Egyesült Államoknak sikerült teljesítenie. Lin Xiqiang, a kínai emberes űrkutatási ügynökség képviselője áprilisban azt mondta, hogy az erre a célra szolgáló kulcsfontosságú alkatrészek fejlesztése és tesztelése már folyamatban van, és a személyzet kiválasztása is megkezdődött.

 

További hírek a szondával kapcsolatban ITT.

 

ČTK, Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!