Nyitókép: SITA

 

A szülői nyugdíj átlagos, évente egyszerre kifzetetett összege 338,4 euró.

 

Mától, azaz június 3-tól elkezdték folyósítani a szülői nyugdíjakat. Átlagos összege évi 338,4 euró. A nyugdíjasok ennél többet, de kevesebbet is kapnak, tájékoztatott ma Erik Tomáš (Hlas-SD) szociális ügyi miniszter. A nyugdíjasok számára ez azt jelenti, hogy megkapják szokás szerint úgy mint eddig a havi nyugdíjat, amihez jön a gyerekeiktől a szülői nyugdíj, melyet évente egy összegben fizetnek ki.

 

A szülői nyugdíj legmagasabb összege, melyet adott személy kap 10 gyermeke után, 2 439,6 euró. Ilyen összeget egyetlen nyugdíjas kap az országban. A legalacsonyabb szülői nyugdíj, melyet az állam folyósít, 1,20 euró. Ezt 1 597-en kapják.

 

 hirdetes_810x300  

Mi az a szülői nyugdíj, illetve szülői bónusz?

 

A szülői bónusz az az életjáradék, amit a nyugdíjas korú szülők dolgozó gyermekük által befizetett járulékokból kapnak. Az összeg nagysága a gyermek(ek) 2022-es évben realizált bevételeitől függ. A témáról bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak.

 

A gyerektől a szülőnek járó bónusz maximális összege havonta 23,50 euró, átlagosan pedig 15 euró. Az idei évben a Szociális Biztosító 307 millió eurót fizet ki ily módon.

 

SITA, Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.