Nyitókép: SITA

 

Sikeresen elindult hazafelé a Hold túlsó oldaláról a Chang’e 6 kínai szonda leszállóegysége. Célja, hogy először juttasson a Földre kőzetmintákat a Hold túloldaláról – jelentette ma a kínai állami média.

 

A Holdról kilőtt szonda azt jelenti, hogy Kína közelebb került ahhoz, hogy az első olyan ország legyen, amely a Hold Földről soha nem látható oldaláról vesz mintákat, és azokat haza is hozza. A világ minden tájáról érkező tudósok figyelik a minták visszaérkezését abban a reményben, hogy segítségükkel sikerül megválaszolni a Naprendszer eredetével kapcsolatos kérdéseket. Továbbá, segítenek jobban megérteni, hogyan keletkezett a Hold, a Föld természetes kíséróje.

 

Az előző két nap sikeres kőzet- és talajminta-gyűjtése keretében a leszállóegységen kibontották a kínai nemzeti zászlót, így ez lett az első nemzeti zászló a Hold túlsó oldalán – írta a China Daily szervere.

 

Sikeresen landolt a Hold túloldalán a kínai szonda

 

A projekt „számos technikai újítást, nagy kockázatot és nagy nehézségeket hoz” – közölte korábban a kínai űrügynökség, amely május 3-án indította el szondáját a dél-kínai Hainan szigetén található Wenchang kozmodromból, egy Long March 5 rakétával. Később az eszköz egy olyan területen landolt a Hold oldalán, amely a Földről láthatatlan. A visszatérő modul ezután várhatóan június 25-én landol az észak-kínai sivatagban.

 

Ebben a kínaiak mintegy két kilogramm mintát szállítanak a Holdról. Így folytatják a Chang-e 5 küldetést, amely 2020-ban 1731 kilogramm követ szállított a Földre a Holdról. Kínai tudósok szerint az új minták elemzése során részletesebb információkkal szolgálnak a Hold, a Föld és a Naprendszer történetéről. Megmutathatja azt is, hogy mi a különbség a Hold kevésbé feltárt túloldalán és a jobban ismert túlsó oldalán található kőzetek összetétele között.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!