Az egyik legalapvetőbb fűszer a magyar konyhában a feketebors, ám vannak más borsváltozatok is. Ilyen a fehérbors és a zöldbors. Mindemellett létezik még rózsabors, szecsuani bors, szegfűbors és Cayenne bors is, utóbbi azonban kakukktojásnak számít.

 

A Cayenne bors ugyanis valójában nem is bors, inkább a csípőssége miatt kezelik annak. Az internetes keresők számára mindegy, hogy azt gépeled be, hogy Cayenne bors, kajen paprika vagy Cayenne paprika, ugyanazokat a találatokat fogod kapni. Ezek ugyanis ugyanarra a fűszerként használatos chili paprika fajtára vonatkoznak, amely megtalálható a Chili Hungária Webáruház fűszerei között is.

 

Miért hívják sokan mégis Cayenne borsnak?

 

Az angol pepper szó furcsa mód két jelentéssel is rendelkezik, fordíthatjuk borsnak vagy paprikának egyaránt. Maga a Cayenne paprika őrőlve valóban a vörös borsra hajaz, köszönhetően élénk piros színének.

 

Ugyanakkor a Cayenne bors kissé megtévesztő kifejezés. Ha korrekt módon szeretnénk hivatkozni a fűszerre, akkor érdemesebb a Cayenne paprika elnevezést használni.

 

Érdekességek a Cayenne paprika kapcsán

 

A Cayenne paprika a jalapeno közeli rokona, virágos növényről beszélünk. Európába Közép- és Dél-Amerika tájairól hozták be még a tizenötödik században, köszönhetően Kolumbusz Kristóf expedíciójának.

 

A paprika termésének hossza igen változatos méretű, jellemzően legalább tíz, de legfeljebb huszonöt centiméter hosszú éretten. Vége íves, színe pedig általában piros, de ismert a Cayenne paprika lila, valamint sárga változata egyaránt. Egy viszonylag visszafogottan csípős típusról beszélünk, amely erőssége 30 és 50 ezer SHU közé tehető a Scoville-skála alapján.

 

Miként használják a Cayenne paprika termését?

 

Magyarországon nem szokás frissen felhasználni ennek a paprikának a termését, inkább megszárítják, megőrlik és fűszer formájában használják. A fizikai üzletek és a webshopok kínálatában Cayenne por vagy Cayenne bors néven található meg ez a fűszer.

 

Még azok a webshopok is árulják Cayenne bors néven a fűszert, amelyek üzemeltetői nagyon jól tudják, hogy ez a kifejezés valójában helytelen. Ennek oka, hogy olyannyira elterjedt már ez az elnevezés, hogy sokan eleve így is keresik. Fontos leszögezni, hogy a Cayenne paprika vagy Cayenne por nem azonos a chili porral. Utóbbiban más chili fajták, valamint egyéb fűszerek is lehetnek.

 

A Cayenne paprika jótékony hatásai

 

Nagyon kellemes erős aromát tud adni az ételeknek. Nem csak az íze azonban az, ami miatt javasolt fogyasztani. A csípős ízért felelős kapszaicin fájdalomcsillapítás céljából is hatékonynak bizonyul, hiszen blokkolja az emberi agy fájdalomérzékelő receptorait.

 

Évezredekkel ezelőtt gyógyászati célokra is használták: az aztékok a fájó ízületeket borogatták a belőle készített péppel, míg a maják a hasmenés megszüntetése céljából alkalmazták. Rengeteg A- és C-vitamint tartalmaz, de bioflavonoidok és antioxidánsok is vannak a Cayenne paprikában. Utóbbi kitűnő gyulladáscsökkentő, továbbá a kórokozók elpsztításában is hatékonynak bizonyul.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!