Nyitókép: SITA

 

Hétfőn kora este megkezdőtött a tagországok vezetőinek soron kívüli munkavacsorája Brüsszelben. Az Európai Tanácsot alkotó állam- és kormányfők arról egyeztetnek, hogy kiket jelöljenek az Európai Unió két intézményének, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezető pozícióiba, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

 

Hétfőn első alkalommal ül össze az Európai Tanács az európai parlamenti választások után.

 

A mostani informális vacsorán elfogadott javaslatokat az állam- és kormányfők a jövő hét második felében tartott hivatalos uniós csúcson véglegesítik majd. A döntést nyolc tagállam vagy az európai népesség 35 százalékát képviselő kormány- és államfők akadályozhatják meg.

 

A hétfői munkavacsorán elfogadni tervezett politikai megállapodás elmaradása esetén a vezetők a következő EU-csúcson folytatják az egyeztetéseket.

 

Rengeteg kritérium határozza meg a tárgyalásokat, a vezető tisztségek elosztásakor ugyanis figyelembe kell venni

  • a politikai hovatartozást, vagy hogy

  • földrajzilag honnan, tehát melyik országból érkezne a vezető, illetve

  • a nemek közötti egyensúlyra is törekedni kell.

 

Az Európai Bizottság elnökéről szóló, végleges javaslatot Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament (EP) elé terjeszti majd, ahol az EP-képviselők abszolút többségének, azaz a 720 tagú EP-ből legalább 361 képviselő szavazata kell a jelölt megválasztásához. Sikeres jelölés esetén az EP a július 16-án kezdődő, strasbourgi plenáris ülésén szavazhat.

 

European Commission President Ursula von der Leyen arrives for a meeting of the EPP party ahead of an EU summit in Brussels, Monday, June 17, 2024. The 27 leaders of the European Union will gather in Brussels on Monday to take stock of the surprise European election results and begin the fraught process of dividing up the bloc’s top jobs, but they will be playing their usual political game with a deck of reshuffled cards. (AP Photo/Virginia Mayo)

 

Információk szerint Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság jelenlegi elnöke, az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett Európai Néppárt (EPP) politikusa a tagállami vezetők legtöbbjének támogatását élvezi. A Charles Michel vezette Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnök kerülhet, Josep Borrell után pedig Kaja Kallas észt miniszterelnök lehet az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

 

A tagállamok vezetői amellett, hogy kik vezessék az uniós intézményeket, olyan kérdésekben is egyeztetnek hétfőn, mint a következő öt év politikai céljai, valamint a védelem és a gazdaság versenyképessége.

 

MTI, Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!