Nyitókép: Mircea Moira/Shutterstock.com

 

A Dziennik Gazeta Prawna keddi jelentése szerint a lengyel fiatalok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a katonai szolgálat iránt, és a nők részvétele is jelentősen megnőtt.

 

Eszerint a „vakáció a hadsereggel” programban résztvevők 20 százalékát női jelöltek teszik ki. A program első fordulójában, amely a múlt héten kezdődött, országszerte 3500 fiatal lengyel vesz részt. A nyári szünet időszakára összesen három képzési fordulót terveznek, és már több mint 11 000-en jelentkeztek a részvételre.

 

„Tekintettel arra, hogy ez a program kizárólag 18 és 35 év közöttieknek szól, az érdeklődés igazán nagy.”

 

– mondta a lapnak Renata Mycio őrnagy, a Központi Katonai Toborzási Központ munkatársa. A program magába foglalja a katonai alapkiképzést, a terepen való túlélési gyakorlatokat, a katonai taktikát és katonai járművek üzemeltetését. A „vakáció a hadsereggel” célja, hogy a kiképzést elvégző fiatal állampolgárok a lengyel hadsereg tartalékos állományába lépjenek.

 

Bár a résztvevők között a férfiak továbbra is többségben vannak, a női résztvevők aránya 20-25 százalék, ami a védelmi minisztérium jelentése szerint a katonai szolgálat iránti érdeklődés növekvő tendenciát tükrözi.

 

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!