Fejlesztenék az elmaradott területeket.

 

16 természetes, városi régió, decentralizált államapparátus, önálló gazdasági-, oktatási-, kulturális- és fejlesztéspolitika. Autonómia lehet a megoldás az elmaradott területekre?

 

Az elmúlt napokban több érdekes, formabontó elképzelésről olvashattunk az „új jobboldal“ részéről, melyek a magyarlakta régiók életére is befolyásolhatják. Mivel az ötletgazdák valószínűleg az elkövetkező időszak meghatározó politikai szereplői lesznek, érdemes megnéznünk javaslataik lényegét.

 

 hirdetes_300x300  

Trencsénből a kormányhivatalig?

 

A legkonkrétabb elképzeléssel Trencsén tavaly újraválasztott polgármestere, Richard Rybníček rukkolt elő, aki nem titkolja azt sem, hogy önkormányzati tapasztalatait (és sikereit) országos szinten is szívesen kamatoztatná.

 

richard-rybnicek-primator-trencina-5
Richard Rybníček, Trencsén polgármestere. Kép: Trend

 

Rybníček –  aki a köztelevízió korábbi vezérigazgatójaként is ismert – 2020-ra a parlamenti választásokon addigra generációváltások átesett ellenzék egyik kulcsszereplőjévé válhat.

 

A Trend című gazdasági hetilap múlt heti számában többek között az önkormányzatisággal és régiófejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseiről nyilatkozott. Ennek lényege, hogy 16 városi régióra plusz a fővárosra osztaná fel az országot, melyeket svájci mintára kantonoknak nevezne.

 

Maguk adnák meg azt amitől legjboban félnek?

 

A kantonok természetes regionális központok köré épülnének, a jelenleginél jóval több hatáskörrel. „A megyék feleslegesek, megszüntetném őket“- mondja Rybníček, aki az adóbevételek elosztását is jóval nagyobb mértékben bízná a régiókra.  „A kantonok versenyeznének egymással, saját fejlesztésük érdekében beleszólhatnának az adópolitikába, de egyúttal arra is rá lennének kényszerítve, hogy tanuljanak egymástól“ – magyarázza.

 

Maguk döntenének a gazdaság-, oktatásügyi- és fejlesztéspolitikákról“ – tette hozzá Rybníček, aki – ahogy erre akkoriban felhívtuk a figyelmet – már tavaly októberben a .týždeň-nek is beszélt ez irányú terveiről.

 

rybnicek_tyzden
Trencsén polgármestere, a szlovák Richard Rybníček bemondta: az autonómia lehet a megoldás Szlovákia számára. „A jobboldal legnagyobb témája a jövőben a közigazgatási reform lehetne. (…) Szlovákia kantonizálásának is nevezhetem. Ezeknek a kantonoknak saját gazdasági, adó, iskolaügyi és kultúrpolitikája lehetne.” – forrás: a .týždeň 2014 októberi számának 20. oldala.

 

Mint elmondta, Szlovákia egyes régióiról ma Pozsonyban döntenek, pártalapon. „Az állam viszont mi vagyunk, a városok, falvak, a régió lakosai“ – fogalmaz, hozzátéve, hogy az emberek Közép-Európa szerte egyre kevésbé hisznek a pártrendszerben.

 

Szlovákia kis ország, különböző gondolkodásmóddal és sokszínű régiókkal, melyek jóval hatékonyabban képesek eligazgatni saját területüket, mint a túlburjánzott kormányzat, központosított államapparátussal“ – mondja.

 

Trencsén polgármestere tisztában van azzal, hogy elképzelései egyelőre túl merésznek tűnhetnek. Megvalósításához bízik a közvélemény támogatásában, melyhez olyan politikai pártra van szüksége, aki felvállalja a témát és jól el is tudja tudni magyarázni az embereknek a lényeget. Rybníček ezért nem zárja ki, hogy polgármesteri ciklusát követően a nagypolitikában folytatja.

 

A SIEŤ csomagja

 

A másik, önkormányzatisággal kapcsolatos javaslatcsomaggal Radoslav Procházka pártja, a SIEŤ jött elő a hétvégén Túrócszentmártonban. Régiófejlesztéssel kapcsolatos prioritásai közé tartozik (magyarországi mintára?) a központi kormányzat, államtitkárságok és államapparátus régiókba költöztetése. Ennek keretében többek között a mezőgazdasági tárca Érsekújvárba kerülne.

 

memorandum
A SIEŤ régiófejlesztéssel kapcsolatos prioritásait a hétvégén Túrócszentmártonban mutatta be. Kép: Sieť.

 

A SIEŤ (talán Rybníčektől inspirálódva) a munkanélküliséggel legjobban sújtott járásokban egyfajta regionális gazdasági zónák létrehozását kezdeményezi. Ezek többsége a magyarlakta területekre esik.  Az ide települő munkáltatók a SIEŤ elképzelése szerint adóleírási kedvezményekben részesülnének. A párt kisebb választási körzetekre osztaná fel az országot, a régió és a központi kormányzat közti kapcsolat javítása érdekében.

 

A SIEŤ számára elképzelhetetlen, hogy 23 évvel az ország önállósulása után a régiófejlesztés továbbra sem kap kellő figyelmet. „Ha nem lesz e téren gyors és gyökeres változás, félő, hogy nem a külföldi menekülteket befogadó kvótákra lesz szükség, hanem az ország déli és keleti területeiről érkezők megsegítésére, akik a jobb élet reménye nélkül tömegesen hagyják ott szülőföldjüket“ – figyelmeztetett Procházka.

 

autonomia-koncepcio
Az MKP önrendelkezési tervezete. Kép: Körkép.sk

 

Az MKP és a SMER javaslatai

 

Az MKP is járja a magyarlakta régiót önkormányzati koncepciójának bemutatásával, hogy a szülőföldön való megélhetést, munkát és lehetőségeket teremtő elképzeléséről beszéljen. Ha hozzávesszük a fentiekhez a SMER legújabb javaslatát az elmaradott régiók támogatására, látható, hogy a régiófejlesztés és önkormányzatiság válhat a választások egyik központi témájává.

 

Amin Dél-Szlovákia és a magyarlakta területek csak nyerhetnek.

 

Király Zsolt

Nyitókép: Trend

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!