Az orosz érdekeltségű Gazprom Export társaság és a szlovákiai gázszállítást végző Eustream vállalat új gázszállítói szerződést írt alá Szlovákián keresztül 2050-ig. Az egyezség értéke eléri az 5,3 milliárd eurót. A szerződés 2050. október 1-ig érvényes, a két vállalat előző szerződése csak a 2009  és 2028 közötti időszakot fedte le.

 

 

Szlovákia jelenleg a legfőbb tranzitországok egyike, ha az orosz földgáz nyugati irányba történő szállításáról van szó. Az utóbbi években azonban jelentősen megnehezítette a helyzetet Oroszország és Ukrajna konfliktusa, melynek következményeként Moszkva minden áron meg szeretné kerülni nyugati szomszédját.

 

A Gazprom ezért egy új vezeték megépítésbe kezdett , a már meglévő Északi Áramlat segítségével. Az Északi Áramlat-2 projekt lényege, hogy két új – a már meglévő vezetékpárral azonos -, évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó vezetéket, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart. A tervek miatt Szlovákia is aggodalmát fejezte ki, azonban a Gazprom biztosította az országot, hogy hosszútávú együttműködést terveznek.

 hirdetes_810x300  

 

SME , Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!