A Dunaszerdahelyen megrendezett I. Felvidéki Junior Expón bemutatkozó 45 fiatal vállalkozó közül többen is részesültek már a magyar kormány által meghirdetett pályázati forrásokból.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

„A határon túli fiatal magyar vállalkozók tavaly megkezdett szakmai növekedését segítő munkánk folytatásaként 2017. június 15-én három pályázatot hirdettünk meg. Összesen 830 millió forintos keretünkből családi vállalkozásokat, induló fiatal vállalkozókat és a már létező fiatal vállalkozások együttműködését támogatjuk. Előzetes számításaink szerint több mint 150 projekt megvalósítását tudjuk majd támogatni”

 

 hirdetes_810x300  

mondta köszöntőjében Dr. Szilágyi Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a ma első alkalommal megrendezett Felvidéki Junior Expót megnyitó beszédében Dunaszerdahelyen.

 

Dr. Szilágyi Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára

 

Szilágyi Péter: Tematikus programjaink mozgatói mindig a külhoni magyar közösségek

 

A továbbiakban röviden felvázolta az eddig megtett utat, felidézve, hogy tavaly az államtitkárság támogatásával a felvidéki vállalkozók kezdeményezésére megalakult a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége.

 

„Ma pedig itt lehetünk együtt és megismerhetjük 45 fiatal vállalkozó termékeit a Felvidékről és a Kárpát-medence más régióiból

 

– szögezte le az államtitkár.

 

Utalt arra is, hogy 2012-ben a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága elhatározta, hogy 1-1 célcsoportot helyez reflektorfénybe. Először a külhoni óvodásokkal és az elsősökkel kezdték, majd a szakképzés, a fiatal vállalkozók és a családi vállalkozások kerültek a középpontba.

 

Iván Tamás, az Expo főszervezője

 

Az oktatásfejlesztést a gazdaságfejlesztéssel egészítettük ki. Tematikus programjaink mozgatói mindig a külhoni magyar közösségek. Ellátogatva minden régióba, megismerve a problémákat, az igényeket, minden lépésünkkel arra törekszünk, hogy hatékony szakmai és anyagi segítséget tudjunk nyújtani, önöknek, nektek. A 2016 – a fiatal vállalkozók éve programnak köszönhetően több mint kétezer fiatal külhoni vállalkozóval kerültünk személyes kapcsolatba.

 

Tavaly február óta követjük munkájukat. Örömmel tapasztaljuk, hogy a tavaly megkezdett munkának van eredménye. Annak is külön örülök, hogy az itt kiállítók közül többeknek a tavalyi pályázat keretében anyagi támogatást tudtunk nyújtani, ami látványosan hasznos volt”

 

– mondta a helyettes államtitkár az eddigi kedvező tapasztalatokról.

 

Menyhárt József, az MKP elnöke előadása közben,

 

Az idei pályázatok tétje 830 millió forint szétosztása, július közepéig jelentkezhetnek a fiatal családi vállalkozások

 

A szónok  a továbbiakban utalt arra, hogy az idén a külhoni magyar családi vállalkozások a pályázatok kiszemelt célcsoportja.

 

A családi vállalkozások hozzájárulnak ahhoz, hogy a külhoni magyarság hosszú távon a szülőföldön maradásban és boldogulásban gondolkodjon. Folytatva a tavaly megkezdett, a fiatal vállalkozások szakmai növekedését segítő munkát 2017. június 15-én három pályázatot hirdettünk meg. Összesen 830 millió forintos keretünkből családi vállalkozásokat, induló fiatal vállalkozókat és már létező fiatal vállalkozások együttműködését támogatjuk. Előzetes számításaink szerint több mint 150 projekt megvalósítását tudjuk majd támogatni.

 

Olyan projekteket várunk, amelyekben tükröződik a vállalkozói tevékenység hiánypótló és innovatív jellege és amelyek lehetőséget biztosítanak a külhoni magyarság munkaerőpiacon való elhelyezkedéséhez és a magyar nemzet teljesítményének növeléséhez. A pályázatok benyújtásának határideje 2017. július közepe. Várjuk a tavalyihoz hasonló világszínvonalú terveket, mert számunkra ezek valóban ilyenek”

 

– tájékoztattt a nemrég meghirdetett pályázati lehetőségekről Szilágyi Péter.

 

 

Átrajzolják és új színekkel gazdagítják a kárpát-medencei képet a külhoni magyar vállalkozások

 

Köszöntő beszédét a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselője azzal a gondolattal zárta, hogy a határon túli vállalkozók hozzáállásukkal olyan értékeket teremtenek, ami példa mindnyájunknak.

 

Átrajzolják és új színekkel gazdagítják a kárpát-medencei képet. A mai napon, az első felvidéki expón elmondhatom, hogy közösen elsőre tettünk ajánlatot. A közösen elindított lépések új lépéseket ösztönöznek. Másfél év alatt megtapasztalhattunk, hogy a külhoni magyar fiatal vállalkozók egymásra nem versenytársként, hanem partnerként tekintenek. Kívánom, hogy mindannyian éljünk ezzel a kivételes lehetőséggel

 

-zárta beszédét Szilágyi Péter.

 

Az I. Felvidéki Junior Expó további felszólalásokkal folytatódott. Tudósításunkat hamarosan Menyhárt József MKP-elnök beszédének ismertetésével frissítjük.

 

 

Képek: MKP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!