Az olasz ipari miniszter levélben szólította fel Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos, hogy vizsgálják ki szlovákiai „pénzügyi és közvetlen állami támogatások” gyakorlatát – írja az olasz ANSA hírügynökség. Carlo Calenda szerint kétséges, hogy a cégeknek nyújtott pénzügyi és más direkt ösztönzők összhangba vannak az európai jogrendszerrel.

 

A levél felhívja a figyelmet az olasz vállalatok Szlovákiába történő áttelepülésének újbóli hullámára, külön kiemelve az Embraco és a Honeywell cégeket.

 

Az Embraco Iglón nem csak üzemmel, hanem saját kutató és technológiai központtal is rendelkezik. A cég olasz anyavállalata több száz főt készül elbocsátani. A Whirpool többségi tulajdonában lévő, kompresszorokat gyártó cég nem tud kiegyezni a szakszervezetekkel. A tárgyalásokat felfüggesztették.

 

 hirdetes_400x285  

A Honeyewell szinte minden részlegnek van képviselete Szlovákiában. legfontosabb üzeme a pöstyéni, ahol vagy félezer embert foglalkoztat dízelmotorokhoz való turbófeltöltőt gyártó üzeme. A Honeywell nemrég bejelentette, hogy a jelenlegi 1100 mellé további 130 munkahelyet teremt Eperjesen egy 32 millió eurós befektetés keretében. Csakhogy egyúttal 400 embert tesz az utcára Olaszországban.

 

Az olaszok azt is nehezményezik, hogy jóval kevesebb fizetést kapnak a szlovákiai munkások, így nem tudnak alkupozícióba kerülni a szakszervezeteik a cégekkel szemben.

 

A zonalocale .it portál Gianni Melilla regionális politikust, az Abruzzó régió tanácsának alelnökét idézve azt írta, a szlovákiai beruházás egy részét a szlovák állam állja, és „az európai jogszabályok értelmében ’kifejezetten tiltott’ állami támogatásban” részesíti a céget.

 

„A kelet-európai országok a Szovjetunió összeomlása után nagy összegű támogatásokat kaptak, ám a tisztességtelen verseny és az alacsony [közép-kelet-európai] bérek eredményeként hatalmas ipari áthelyezés indult meg olyan országok rovására, mint Olaszország”

 

fogalmazott a politikus.

 

Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!