Nyitókép forrása: SITA/Kai Pfaffenbach/Pool via AP

 

Ismét kamatot emelt az Európai Központi Bank az infláció elleni harc jegyében, így már zsinórban nyolcadik alkalommal hajtott végre kamatemelést az EKB. Ráadásul Christine Lagarde EKB-elnök azt is jelezte, hogy lesz még kamatemelés idén.

 

A bank döntése értelmében június 21-től

  • az irányadó refinanszírozási kamatláb százalékpontra,
  • az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábai 4,25 százalékpontra,
  • a betéti kamatok kamatlábai pedi pedig 3,50 százalékpontra emelkednek.

 

Az EKB kamatemelése mögött az a szándék áll, hogy minél hamarabb 2 százalékosra csökkentse az eurózóna inflációs rátáját. Az infláció az elmúlt hetekben ugyan enyhén csökkent, de még mindig úgy néz ki, hogy tartósan magasan maradna beavatkozás nélkül.

 

Az EKB előrejelzése szerint idén 5,1 százalékos maginflációval számolnak, miközben a gazdasági növekedés 0,9 százalékos lesz (ami bár jobb, mint korábban jósolták, de továbbra sem túl reménykeltő). 2024-ben 3 százalékos maginfláció mellett 1,5 százalékos, 2025-ben 2,3 százalékos infláció mellett 1,6 százalékos gazdasági bővüléssel számolnak az EKB-ben.

 

Érdemes kiemelni, hogy Lagarde arra szólította fel a nemzeti kormányokat, hogy vonják vissza a lakosság és vállalkozások terheit enyhítő támogatási programokat, amelyeket az energiaválság miatt vezettek be. Fontos kapcsolódási pont, hogy Szlovákia szakértői kormánya Ódor Lajos vezetésével a kormányprogramban épp az energiaválság hatásait enyhítő költségvetési tételek „konszolidálását” tervezi.

 

Lagarde egyébként a túlságosan nagy béremeléseket is rossz szemmel nézi, mert az is inflációs hatással bírhat. Az inflációs nyomás mellett csökkent a hitelek kihelyezése is az idei év első felében.

 

Az EKB elnöke a csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján nem adott egyértelmű választ arra, hogy milyen gazdasági mutatók esetén hagyna fel a kamatemelésekkel – így gyakorlatilag semmi kézzelfogható viszonyítási pontot nem adott a jövőre nézve.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!