Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az energiaválság és általában az energia durva drágulása és az európai versenyképesség visszaesése miatt távozik Szlovákiából a Árvai Fémkohászati Üzemek (OFZ). A Hospodárske Noviny információi szerint a vállalat Üzbegisztánba helyezi át a termelését. A múlt évben az árak elszabadulása miatt az összes kemencéjét leállította és kivárt, ám az állami beavatkozás hiánya miatt úgy döntöttek, hogy nincs miért maradni. A kohászat az egyik legenergiaigényesebb ipari ágazat.

 

„Az állam iparnak nyújtott zéró támogatása az elmúlt években megtette a maga hatását. Az árvai kohóvállalat úgy döntött, hogy jobb feltételeket keresve áthelyezi termelése egy részét Üzbegisztánba”

 

írta a szlovák gazdasági lap.

 

A dolog érdekessége, hogy a liberálisok csapatát erősítő egykori környezetvédelmi miniszter, Ján Budaj az európai klímaőrület mögé felsorakozva arról beszélt, hogy saját maga küldené el az összes koszos iparvállalatot Szlovákiából.

 

Az OFZ már korábban elbocsátotta minden alkalmazottját, és leállította minden kohóját. A mostani döntés annyiban új, hogy a vállalat nem tervez újraindítást Szlovákiában.

 

„Úgy döntöttünk, hogy a termelés egy részét az EU-n kívülre helyezzük. Ha minden a terv szerint halad, a kohók áthelyezésével kezdünk, és októberben elkezdjük a termelést”

 

közölte Branislav Kolcok, az OFZ főigazgatója.

 

A termelési kapacitás több mint felét viszik át Ázsiába, ahol az energia ára a szlovákiai ár alig harmada. A kapacitás másik felét Szlovákiában hagyják.

 

A költözés potenciális célállomásai között szerepelt India, Egyiptom, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Azerbajdzsán és Üzbegisztán.

 

A múlt évben Kolcok a Pravda baloldali lapnak a következőképp vázolta az ágazat helyzetét:

 

„Nagymértékben ki vagyunk téve a harmadik országok versenyének, ahol nincsenek olyan szabályok, mint az EU-ban. Ahogy mondtam, az EU-ban felhasznált kohászati termékek fele épp a harmadik országokból származik. Semmilyen érdemi importvám nincs, és amikor egy országban olcsóbb az energia, és nincsenek olyan szigorú környezetvédelmi előírások, azzal az országgal szemben behozhatatlan a hátrány”

 

mondta.

 

Az OFZ 500 embernek adott munkát. Most 100 üzbég alkalmazottat fog felvenni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!