Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

A nyugdíjban részesülők idén decemberben a korábbinál magasabb összegben kapnak új, teljes értékű 13. nyugdíjat. Az összeg a kapott nyugdíj típusától függ, a garantált minimális összeg 300 euró.

 

Az öregségi nyugdíjasok 606,30 euró értékben kapnak 13. nyugdíjat. A 13. nyugdíjat nem kell igényelni, azt a Szociális Biztosító a nyugdíjjal együtt automatikusan, 2024 decemberében folyósítja – tájékoztatott a Szociális Biztosító szóvivője, Martin Kontúr.

 

„A 13. nyugdíj összegei a Szociális Biztosító által a 2023-as naptári évre vonatkozóan bejelentett egyes nyugdíjtípusok havi átlagos összegét jelentik. Ha az adott típusú nyugdíj átlagos összege 300 eurónál alacsonyabb, a 13. nyugdíj összege 300 euró lesz”

 

 hirdetes_810x300  

– magyarázta Kontúr.

 

A 13. nyugdíjra azok a nyugdíjasok jogosultak, akik ez év decemberében öregségi, korengedményes öregségi, rokkantsági, özvegyi, árvasági vagy szociális nyugdíj folyósítására jogosultak.

 

A Szociális Biztosító felhívta a figyelmet arra, hogy két vagy több 13. nyugdíj egyidejű igénylése esetén csak a legmagasabb összegű nyugdíjat folyósítják. A 13. nyugdíj összegének megállapításakor az egyéb nyugdíjjövedelmet (például külföldről származó nyugdíjat, vagy öregségi nyugdíj-megtakarításból folyósított nyugdíjat) nem veszik figyelembe.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!