Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

Ezerkétszáz megawattos teljesítménnyel Szlovákia új reaktorblokkot fog építeni a jászlóapátszentmihályi atomerőműben. A kormány erreől már szerdán, a nyitrabányai kihelyezett ülésén dönteni fog. Erről Robert Fico (Smer) kormányfő beszélt hétfőn, miután munkalátogatáson járt a gazdasági minisztériumban.

 

„Szándékunkban áll egy 1200 MW teljesítményű reaktorblokk megépítése, amely teljes egészében az állam tulajdonában lesz”

 

mondta Denisa Saková (HLAS) gazdasági miniszter. Fico szerint eljött az idő, amikor az államnak reagálnia kell az energetikai kihívásokra és igényekre, és Szlovákiának olyan energiaforrásra van szüksége, amely nem csak termelékeny lesz, de az állam ellenőrzése alatt áll majd, ami lehetővé teszi a jövőbeli válsághelyzetek könnyebb kezelését.

 

Rámutatott azokra a prognózisokra, amelyek szerint a következő húsz évben 80 százalékkal fog megnőni az elektromos áram iránti kereslet.

 hirdetes_810x300  

 

A jászlóapátszentmihályi atomerőmű előnyei között említette, hogy egy már kiépített infrastruktúrát bővítenének ki, ami csökkentené az építési időt.

 

„Ez lehetővé teszi olyan lépések megtételét, amelyek más körülmények között hosszú évekig tartanának”

 

mondta.

 

Azt egyelőre nem tudni, kik építenék meg a reaktorblokkot, ahogy azt sem, hogy mibe fog kerülni és az állam honnan akar hozzá pénzt szerezni. A helyzetet bonyolítja, hogy a jászlóapátszentmihályi atomerőmű is szovjet technológián alapul, és bár jelenleg nincs érvényben orosz nukleáris iparra vonatkozó szankció, az orosz technológia importja és alkalmazása az ellenérdekelt felek (elsősorban USA, másodsorban Franciaország) tiltakozása miatt nem lenne egyszerű. Ez dilemma Saková szavaiból később ki is derült. 

 

Saková elmondása szerint az atomerőműbővítésre a Nukleáris Felügyeleti Hivatal is rábólintott, a kormány azonban csak később fogja bejelenteni, honnan és kitől vásárolja meg az új reaktor.

 

„Politikai szempontból nem tudjuk elképzelni, hogy a technológia Oroszországból érkezzen”

 

mondta a miniszter, majd a potenciális beszállítók között az amerikai Westinghouse és a francia Framatome vállalatokat említette. Mindkét cég jelenleg gőzerővel dolgozik a közép-kelet-európai térségben elterjedt orosz nukleáris technológiákkal kompatibilis nyugati technika kialakításán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.