Nyitókép: pexels.com/Andrea Piacquadio

 

Júniusban 908 043 idősnek fizetnek ki egyszeri, emelt szülői nyugdíjat. Egy szülő átlagos szülői nyugdíja havi 28,20 euró, azaz összesen 338,40 euró egy évre. A munka-, szociális- és családügyi minisztérium közölte, hogy a Szociális Biztosító által a szülői nyugdíjra kifizetett teljes összeg meghaladja a 307 millió eurót.

 

Az Szociális Biztosító szerint a szülői nyugdíj összege attól függ, hogy a gyermek mennyit keresett 2022-ben, és fizetett-e társadalombiztosítási járulékot. A szülői nyugdíj maximális havi összege gyermekenként 23,50 euró lesz, ami 2023-ban 1,70 eurós növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A gyermekenkénti átlagos havi összeg 15 euró lesz.

 

A biztosító pontosította, hogy a bónuszt mind a normál, mind a rokkantnyugdíjban részesülő idősek megkapják, ha már betöltötték a nyugdíjkorhatárt. A szülői bónusz megilleti a szolgálati nyugdíjat kapó volt rendőröket és katonákat is, de nekik is meg kell felelniük a nyugdíjkorhatár feltételének.

 

 hirdetes_810x300  

A Szociális Biztosító szerint a külföldről nyugdíjat kapó idősek is kapnak szülői bónuszt. A feltétel azonban az, hogy gyermeküknek 2022-ben Szlovákiában kellett dolgoznia és társadalombiztosítási járulékot fizetnie. A támogatásra azok a szülők is jogosultak, akiknek gyermeke szülői szabadságon van. Azok a szülők viszont, akiknek gyermeke külföldön él és dolgozik, nem kap szülői bónuszt.

 

A biztosító a honlapon található kiegészítő anyagaiban leszögezte, hogy a gyermekek akár meg is tagadhatják szüleik szülői nyugdíjához való hozzájárulásukat. Ezzel kapcsolatban 2024. augusztus 31-ig nyújthatják be nyilatkozatukat. Ha ezt nem teszik meg, a szülői bónuszt legalább öt évig folyósítják a szülőknek.

 

Teraz.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!