Nyitókép: Getty Images

 

A szlovákiai polgárok több órát dolgoznak hetente, mint az Európai Unióban átlagban. Az Eurostat eredményei szerint 2023-ban a 20 és 64 év közöttiek heti munkaideje a főállásukban átlagosan 36,1 óra volt az EU-ban.

 

A leghosszabb munkahetet Görögországban (39,8 óra), Romániában (39,5), Lengyelországban (39,3) és Bulgáriában (39,0) regisztrálták. Ezzel szemben Hollandiában dolgoztak a legrövidebb ideig a hét során (32,2 óra), ezt követi Ausztria (33,6) és Németország (34,0).

 

Miért van Szlovákia az uniós átlag felett?

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában tavaly átlagosan 37,6 óra volt a munkaidő hossza, ami azt jelenti, hogy a középmezőnyben vagyunk a magasabb ledolgozott óraszámmal.

 

A Szociálpolitikai Intézet (ISP) szerint az egyik fő oka annak, hogy Szlovákia az uniós átlag felett van a heti ledolgozott órák számában, az a foglalkoztatottak alacsony aránya a részmunkaidőben foglalkoztatottakhoz viszonyítva.

 

„Az Eurostat online adatai szerint 2023-ban az összes foglalkoztatottnak csak 3,3%-a dolgozott részmunkaidőben. Az Európai Unió átlaga 17,1%, Hollandiában pedig, ahol a legalacsonyabb az átlagos ledolgozott munkaórák száma, a dolgozók 38,7%-át alkalmazták részmunkaidőben“ – írja a munka-, szociális- és családügyi tárca sajtóosztálya.

 

Nyomás az alkalmazottak részéről

 

Az elmúlt 20 évben a ledolgozott órák számának tendenciája csökkenést mutat Szlovákiában. 2003-ban az átlagos heti munkaórák száma 40,6 volt. 10 évvel később, 2013-ban 1,1 órával, 2023-ban pedig 1,9 órával volt kevesebb.

 

20 év alatt 7,4%-kal csökkent az átlagos heti munkaórák száma Szlovákiában. Összehasonlításképpen az EU-ban ez a mutató 5,5%-kal, 38,2 óráról 36,1-re csökkent. A mutató csökkenését a munkavállalók részéről a ledolgozott órák számának csökkentésére irányuló nyomás okozta, amelyet a munka és a családi élet egyensúlyának megteremtésére irányuló törekvés okoz.

 

442 ezer alkalmazott a szolgáltatásban és a kereskedelemben

 

Az ISP szerint a másik ok a ledolgozott órák számának csökkenése azokban a szakmákban, ahol a legtöbb szlovákiai polgárt foglalkoztatják.

 

„Az Eurostat adatai szerint Szlovákiában csaknem 442 ezer munkavállaló dolgozik a szolgáltatásban és a kereskedelemben, és 2013 óta az átlagosan heti ledolgozott órájuk 40,3-ról 37,5-re csökkent 2023-ban. Specialistákból tavaly közel 427 ezer volt, 10 év alatt a ledolgozott óráik száma 2,4-gyel 36,9-re csökkent. Tavaly több mint 400 000 technikus és szakember dolgozott, az általuk ledolgozott órák száma 2,3-mal 37,3-ra csökkent“ – teszi hozzá a munkaügyi minisztérium.

 

Tavaly a mezőgazdaságban, az erdészetben és a halászatban (41,5 tényleges munkaóra), a bányászatban és kőfejtésben (39,1), valamint az építőiparban (38,9) dolgozóknak volt a leghosszabb munkahetük az EU-ban.

 

Az oktatásban a rövidebb munkaidő jellemző

 

Ezzel szemben a legrövidebb munkahetet a háztartások munkaadói tevékenysége (26,7 óra), az oktatás (31,9), valamint a művészet, szórakoztatás és rekreáció (33,0) területén könyvelték el.

 

„Az olyan iparágakban, mint az építőipar, a szállás- és élelmezési szolgáltatások, gyakori a műszakos munka, ezért az alkalmazottaknak gyakran több órát kell ledolgozniuk naponta, mint más iparágakban. Például állandó üzemeltetésnél az alkalmazottaknak három műszakban legalább 8 órát kell teljesíteniük. Emellett gyakoriak az egyenlőtlenül elosztott munkaidők és a túlórák is” – magyarázta a tárca.

 

Az oktatásban a rövidebb munkaidő és a nyári szünetben a hosszabb szabadság a jellemző, ami csökkenti az átlagos munkaidejüket. Az ISP szerint a közigazgatásban dolgozóknak fix 37,5 órás munkahét és 5 további nap szabadság jár a normál napszámhoz, ami részben csökkenti a heti átlagukat.

 

SITA

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!