Nyitókép: pxhere.com

 

A megkérdezettek 48%-a azt mondja, a mindennapi életben nem érzékeli közvetlenül az európai uniótól kapott támogatások és az abból megvalósított projektek hasznát. Főleg a fiatalabbak, a 39 éven aluliak állítják ennek ellenkezőjét – derült ki a Megyei Önkormányzatok Társulása (SK8) számára készített felmérésből, melyet a Median SK végzett április 30-a és május 7-e között, 1006 megkérdezett bevonásával.

 

„48% szerint főleg a környezetvédelmi beruházásokra, a gazdasági növekedésre (46%) és az életminőség javulására (45%) van hatással az uniós tagság”

 

közölte a társulás.

 

Ugyanakkor 84%-nyian úgy vélik, a régiók gondjaival kapcsolatos dolgokról és fejlesztésekről a megyei önkormányzatok szintjén kellene dönteni. A legfontosabbnak az egészségügyi ellátást (63%), a közlekedési infrastruktúrát (55%), a környezetvédelmet (42%) és az oktatásügyet (40%) tartják. Kevésbé fontosnak ítélik a kutatás és fejlesztés (11%), az ipar (12 percent) és a sportélet (18%) támogatását.

 hirdetes_810x300  

 

„A középiskolai oktatással a megkérdezettek 49%-a elégedett, a többség viszont átlagosnak, vagy átlagon alulinak tartja a színvonalat”

 

tette hozzá a társulás. A fő gondnak az oktatásban legtöbben a megfelelő állami támogatás hiányát, a készségek nem megfelelő fejlesztését és a munkapiaci keresletre való kellő reagálás hiányát tartják.

 

A szociális szolgáltatások színvonalával 52%-nyian elégedetlenek, 39% viszont elégedett. Eperjes (Prešov) megyét kivéve mindenütt többségben vannak az elégedetlenek. Ellenben az idegenforgalmi szolgáltatások színvonalát 59%-nyian elfogadhatónak tartják.

 

„Jó hír a régiók számára, hogy a lakosság 62%-a a belföldi nyaralást részesíti előnyben, az arány csak a 29 év alattiak körében fordított, ugyanis a 61%-uk elsősorban külföldön üdülne”

 

zárta a Megyei Önkormányzatok Társulása.

 

tasr

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!