Nyitókép: MTI/Varga György

 

Az egész világon észlelték péntek este a sarki fényt, ami nem másnak, mint a mágneses viharnak köszönhető. A mostanihoz hasonló erősségű vihar utoljára húsz éve fordult elő. 

 

Nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon lehetett látni péntek éjszaka az aurora borealist, magyarul a sarki fényt – derül ki BBC riportjából. Amerikától kezdve az Egyesült Királyságon át egészen Kínáig mindenhol feltűnt az égbolton a jelenség. A kamerák élénk rózsaszín égboltot rögzítettek Ausztria felett, és lilát Németországban, de többek között Szlovákiában, Svájcban, Dániában és Lengyelországban is élvezték a fényshow-t. A Földet utoljára 2003-ban érte a mostanihoz hasonló extrém geomágneses vihar, tehát a pénteki esemény rendkívül ritkának számít.

 

The Northern Lights, or Aurora Borealis, illuminate the night sky over the mountains in Le Col des Mosses pass, Ormont-Dessous, Switzerland, during the early hours of Saturday, May 11, 2024. (Jean-Christophe Bott/Keystone via AP)
The Northern Lights, or Aurora Borealis, illuminate the night sky over the mountains in Le Col des Mosses pass, Ormont-Dessous, Switzerland, during the early hours of Saturday, May 11, 2024. (Jean-Christophe Bott/Keystone via AP)

 

 hirdetes_810x300  

Szombaton is látható lesz a sarki fény

 

A pénteken bekövetkezett extrém geomágneses vihar a legmagasabb G5-ös kategóriába került, így az Aurora aktivitása jó eséllyel szombaton is kitarthat. Bár a geomágneses vihar továbbra is az „erős” kategóriába tartozik, az előjelek alapján előfordulhat, hogy nem éri el a pénteki szélsőséget.

 

Érdemes a fényszennyezéstől távol eső helyet keresni, ahol tiszta kilátás nyílik az éjszakai égboltra. A CNN meterológusa, Chad Myers azt javasolja, hogy legalább fél órát mindig célszerű várni, míg a napkitörés következő hulláma, ami a sarki fényt okozza, meg nem érkezik. Azt is jelezte, hogy a jelenség várhatóan három napig fog tartani, tehát az egész hétvégén látható lesz.

 

Northern lights appear in the night sky over the Pferdskopf near Treisberg in the Hochtaunus district of Hesse, Germany, early Saturday, May 11, 2024. (Lando Hass/dpa via AP)
The aurora borealis, also known as the northern lights, glow on the horizon at St. Mary’s Lighthouse in Whitley Bay on the North East coast, England, Friday, May 10, 2024. (Owen Humphreys/PA via AP)
In this image taken with a long exposure, northern lights are seen in the sky on Friday, May 10, 2024, in Estacada, Ore. The National Oceanic and Atmospheric Administration issued a rare severe geomagnetic storm warning when a solar outburst reached Earth on Friday afternoon, hours sooner than anticipated. The effects were due to last through the weekend and possibly into next week. (AP Photo/Jenny Kane)

 

Mitől rózsaszín az ég?

 

Az aurora borealis fényes, kavargó fényfüggönyként jelenik meg az éjszakai égbolton, színe a zöldtől a rózsaszínig és a skarlátig terjed. Ezt az okozza, hogy a nap töltött részecskéi gázokhoz jutnak a Föld légkörében. A színek annak köszönhetők, hogy a Föld légkörében lévő különböző gázokat a töltött részecskék energiával látják el.

 

A Föld légkörének két leggyakoribb gáza a nitrogén és az oxigén. Az oxigénatomok zölden világítanak – ez a szín látható leggyakrabban az északi fényben, míg a nitrogénatomok lilát, kéket és rózsaszínt bocsátanak ki.

 

Sarki fény a Balaton felett. Fotó: MTI/Varga György
Sarki fény a Balaton felett. Fotó: MTI/Varga György

 

A leglenyűgözőbb aurora borealisok akkor fordulnak elő, amikor a Nap valóban nagy részecskefelhőket bocsát ki, ezek az úgynevezett koronális tömegkilökődések.

 

VG.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!