Nyitókép: Getty Images

 

Pénteken a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) első- és másodfokú riasztást adottott ki viharok miatt, melynek során jégeső is eshet.

 

„Az intenzív esőzés átmeneti vízszintemelkedést okozhat a folyóvizeken, és áradásokat is okozhat“ – közölték a meteorológusok.

 

A viharokat erős szél kísérheti, amely károkat okozhat a növényzetben, erdőkben, épületekben, elektromos vezetékekben és egyéb tárgyakban. „A repülő törmelékek és a nem rögzített tárgyak veszélyt jelentenek az emberi egészségre, a kidőlt fák vagy egyéb felhalmozódott károk korlátozhatják, sőt megbéníthatják a közlekedést” – figyelmeztet az SHMÚ.

 

Forrás: SHMÚ

 

A másodfokú figyelmeztetést 19:00 órától érvényes Pozsony, Trencsén, Nagyszombat és Nyitra megyében, emellett a Besztercebányai, Selmecbányai, Korponai, Zólyomi, Zsarnócai, Garamszentkereszti járásokban, valamint egész Zsolna megyében, kivéve a Liptószentmiklósi járást.

 

Mint a meteorológusok elmondták, nagy a valószínűsége annak, hogy 30 percen belül 30-50 mm csapadék hullhat, a széllökések ereje pedig elérhetik az óránkénti 70-110 kilométert.

 

Az elsőfokú figyelmeztetés este 22.00 órától érvényes Kassa és Eperjes megyében, illetve a Breznóbányai, Gyetvai, Losonci, Poltári, Nagyrőcei, Rimaszombati, Nagykürtösi és Liptószentmiklósi járásban.

 

„Nagy a valószínűsége annak, hogy 30 percen belül 20-30 mm-es heves felhőszakadásokkal, 65-85 km/h-s széllökésekkel és jégesővel összefüggő viharok fordulnak elő“ – írja honlapján az SHMÚ.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!