Susan M. Papp Outcasts – A Love Story című könyve a festői szépségű Nagyszőllősre kalauzolja az olvasót, ahol magyarok, ruszinok, ukránok, svábok, szlávok és zsidók békésen megfértek egymás mellett évszázadokon keresztül, amíg a történelem és sors borzalmai közbe nem szóltak.

A könyv mesterien ötvözi a történelmi tények korhű leírását az emberi sorsok összefonódásával. Család, barátság, szerelem. Hit, elhivatottság, élni akarás. Emberi létünk legnemesebb összetevői mind jelen vannak e könyvben, mely egyszerre megható és elgondolkodtató. Arra késztet minket, hogy megálljunk egy pillanatra és gondolatban visszatérjünk Kárpátaljára. A második világháború előtti Nagyszőllős a tolerancia városa, melyet a világháború és a náci uralom borzalmai pillanatok alatt a félelem és kilátástalanság városává változtatnak.

hedy-weisz
hedy-weisz

A könyv két nagyszőllősi magyar család történetét és gyerekeik, Weisz Hédy és Schroeder Tibor szerelmét kíséri végig, akik a számukra lehető legrosszabbkor találnak egymásra. Hédy zsidó családból származik, míg Tibor katolikus, ráadásul apja tagja a Magyar hadseregnek. Kilátástalan helyzetüket tovább bonyolítja, hogy Tibor maga is a Magyar hadsereg tartalékosa lesz és csapatával hamarosan elhagyja Nagyszőllőst. Szerelmének Hédynek és családjának nehezebb a helyzete, ugyanis őket a nagyszőllősi gettóba terelik és marhavagonokba zsúfolva továbbszállítják majd Auswitzba.

Tibornak egyetlen esélye van, hogy kimenekítse szerelmét a gettóból, és ha lehet, biztonságos helyre juttassa. Ezért egy titkos zárkát alakít ki a vonat egyik vagonjában, amelybe ételt és takarókat rejt Hédy számára és ide menekíti, hogy hamarosan együtt induljanak egy új élet és jövő felé. Hédy azonban az első, rejtekhelyen töltött éjszaka után elmondja Tibornak, hogy nem képes elhagyni szüleit és családját és a fiú minden igyekezete ellenére visszatér a gettóba és követi családját az auswitzi haláltáborba.

Itt vállnak ketté az útjaik és már nem tudják többé egyesíteni. Mindketten Kanadába emigrálnak – egymás tudta nélkül – és kezdenek új életet egy másik ember oldalán. Tibor Torontóba, míg Hédy miután túléli Auswitz borzalmait szintén Kanadába, Montreálba emigrál. Itt találkoznak évtizedekkel később, hogy együtt emlékezzenek, egy oly időről, amikor az emberi életnek nem volt semmilyen értéke.

view-of-nagyszollos-circa-1930
view-of-nagyszollos-circa-1930

A történet emléket állít a történelem borzalmainak, amelyek magyarok százezreinek életét változtatták meg egyik napról a másikra. Tették őket árvákká, özvegyekké, otthontalanná és hazátlanná. Kitagadottá. Mindegyiküket összeköti a közös sors és a végzet. Így a könyv nemcsak Hédy és Tibor története, de minden olyan kitagadotté, akik hozzájuk hasonlóan kellett, hogy elbúcsúzzanak – sokszor örökre -, családjuktól, szerelmüktől, otthonuktól, hazájuktól és elinduljanak egy új haza és új élet felé, mert a régi már nem fogadta be őket és nem tartott igényt rájuk.

Legyen ez egy intő jel, ami figyelmeztet minket, hogy az emberi butaság, gyarlóság, kegyetlenség és a másság iránti gyűlölet milyen borzalmas pusztítást képes végezni. Ne engedjük, hogy ezek valaha is visszatérhessenek mindennapjainkba.

E mestermű alapján készült dokumentumfilm Outcasts, azaz Kitagadottak címmel kerül majd vetítésre idén ősszel. Maga a könyv angol nyelven jelent meg a már említett Susan M. Papp kanadai magyar írónő tollából, de rövid időn belül kezünkben tarthatjuk a magyar fordítását is.

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!