Itt a tavasz, hétágra süt a nap, megtelnek a kávézók teraszai, lehet futkározni, sétálgatni – egyszóval kidugja mindenki a fejét a négy fal közül és élvezi a jó időt. A továbbra kattintva a kedves olvasó megtudhatja, hova érdemes menni, ha már elég D-vitamint gyűjtött össze és kedve szottyan egy kis kulturálódáshoz, annak is a zenei oldalához.

Koncertügyileg az igazán nagy nevekre várnunk kell a nyárig, de addig sem maradunk jó kis koncertek nélkül. Áprílis 16-án Budapesten lép fel a Magashegyi Underground (ha máshonnét nem, a tavalyi DH táborból emlékezhetünk rájuk). Az A38-as hajón tartandó koncert a Ragyogás című remix élő premierje és beharangozója lesz az őszi lemeznek. Ugyaneznap Bécsben(majd 18-án Prágában) lép fel a skót Belle and Sebastian. Szintén lemezbemutató koncertről van szó. Az októberben megjelent Write About Love című album dalai állnak majd a koncert középpontjában. Ez az a lemez, amivel végre-valahára sikerült a zenekarnak kinőni a ,,helyesek, aranyosak, megmosolyogjuk őket és szeretjük a bénázásukat” kategóriából. Még mindig cukik és megmosolyognivalóak, de ez már egy igazi poplemez, garantáltan jó koncertélményt ígérve.
 
Brünnben március végén kezdődött és áprílis 21-ig tart a JazzFestBrno elnevezésre hallgató koncertsorozat. Mint a névből kiderül, a központban a jazz áll. A fellépők közt pedig olyan nevek vannak, mint Mike Stern, Carla Cook és Dan Weis. A brünni diákszervezet is kitesz magáért, áprílis 28-ra a városba szerkesztették az Intim Torna Illegált. Személy szerint én még mindig nem értem, hogy lehet valami ilyen nulla zenei háttérrel és kapahanggal ennyire jó, de az tény, hogy rövid időn belül nagy rajongótáborra tettek szert és az albumuk meghallgatása után lehetetlen nem dúdolni valamelyik dalukat és nem az ,,elképesztően jó” jelzővel illetni őket.
 

 
Úgy tűnik, a tavasz a jazz jegyében telik, a komáromi napokkal egyidőben zajlik a városban a pozsonyi jazz napok kihelyezett rendezvénye, melynek fő fellépője a régi magyar slágereket feldolgozó Budapest Bár lesz.
 
Prága sem marad jazz nélkül, 21-én Peter Lipa (a pozsonyi jazznapok főszervezője) lép fel.
Aki áprilisban a cseh fővárosba látogat, nem marad híján a kultúra semminemű megnyilvánulásában. Ebben a hónapban zajlik ugyanis az Ady Endre Diákkör szervezésében az AKNA (Áprilisi Kulturális NApok) elnevezésre hallgató rendezvénysorozat, amit áprílis 12-én kezdenek Pék Zoltán fotókiállításával (interjú hamarosan), lesz ezen kívül még tánc (Fülöp Ágnes), balett (Othello), történelmi előadás (Eszterházy) és úti beszámoló. Természetesen a zene sem szorul háttérbe, igaz ez már átcsúszik májusra és a MÁK (MÁjusi Kulturális napok, ill. ,,mák, hogy összehoztuk”) névre hallgat. Május 6-án a Quimby koncertjére rázhatja a nagyérdemű, másnap pedig a Nagarah Groove lép fel. Ez előbbit, azt hiszem, nem szükséges bemutatnom, az utóbbi név egy felvidéki triót takar, akik főleg a Felvidék nyugati részén és Budapesten koncerteznek. Ismert soft-jazz, bossa nova és swing stílusú feldolgozásokból (Norah Jones, Ella Fitzgerald,  Sade) és néhány hasonló zsánerű saját szerzeményből áll a repertoáruk (a zenekarral szintén lesz interjúnk a közeljövőben).  
 
 
Pozsony sem panaszkodhat, a populáris vonalat tekintve, itt lép fel a ,,nagy név”, Erick Morillo személyében. A népzene iránt érdeklődőknek lesz táncház és április sem marad pozsonyi magyarbuli nélkül. 
 
Ami pedig minket illet, igyekszünk minél több helyen ott lenni és élménybeszámolóinkkal, interjúinkkal bővíteni a Körkép Kultúra rovatát! 
 
További információk:
 
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!