Számomra az augusztus vége évek óta arról szól, hogy fogom a sátrat, hálózsákot, bakancsot és elteszem a szekrény legaljára, azzal a határozott szándékkal, hogy még egy fesztiválozós – tüdőgyulladásos nyarat nem fogok végigcsinálni… Aztán jön a tavasz… Sorban publikálják a fesztiválok line upjaikat, én pedig elkezdek gondolkodni, hogyan lesz időm minél többre elmenni.

Most pedig következzék a teljesség igénye nélkül egy kicsit sem objektív fesztiválajánló a nyárra (csak hogy tudjuk hogyan bekalibrálni a határidőnaplót és a malacpersely tartalmát).

 
Az első érdemleges dolog a nyáron a Barcelona tengerpartján megrendezésre kerülő Primavera Sound fesztivál. Időpontja május 26—28. Aki a közép-európai fesztiválokon nevelkedett, és ilyennel is szeretné indítani a szezont, az inkább várjon még pár hetet a fesztiválkényszer kielégítésével. A Primavera – mint megannyi nyugati társa (Roskilde, Glastonbury) – csakis és kizárólag a zenéről szól. Nincs kézművessátor, filmvetítés, táncikálás – délelőtt elkezdődnek a koncertek, és éjjelig egymást váltják korunk leg-leg előadói. Így 3 nap alatt, ha ügyesek vagyunk, abszolválhatunk 40-50 koncertet is (nekem 10 nap Szigeten a rekordom 28 volt).
(bérlet: 175 – 190 €, napijegy 80 €)
 
 
Mitteleurópában az említésre méltó móka június vége felé kezdődik. 23-tól 25-ig bulizhatnak a kortárs magyar pop remekeire azon szerencsések, akik addigra már letudták a vizsgaidőszakot a Fishing on Orfű névre hallgató, Pécstől nem messze található fesztiválon. 
(bérlet: 8 – 10 000 HUF, napijegy: 3500 HUF)
 
Ha valaki ugyanekkor Ausztriában tartózkodik, annak érdemes elnéznie a Donauinselfestre. A fesztivál húzóereje a bécsi környezet mellett ingyenességében rejlik. Az itt fellépők nagy részét kezdő zenekarok teszik ki, de olyan nevek is megfordultak már ott, mint a 80-as évek nagy punk-rock ikonja, Billy Idol.
(bérlet, napijegy: ingyenes)
 
Egy héttel később indít – a Sziget rendezvényszervező iroda fesztiváljai közül elsőként – a soproni illetőségű VOLT. Lényegében ez a Sziget kicsiben: kevesebb ember kisebb területen (nem utolsó szempont hajnali sátorkeresésnél), viszont ugyanolyan színvonalasak a programok (Moby, Quimby, Asian Dub Fundation, Eric Sumo Band, Dub Fx és még sokan mások), mint nagy társánál.
(bérlet: 85 – 93 €, napijegy: 33 – 37 €)
 
 
Még egy hetet előre lépve az időben, elérjük a matfyzes vizsgaidőszak végét is (pontosabban a 2 hónapos ,,szünetet” a nyári vizsgaidőszak júniusi és szeptemberi félideje közt), és Pohoda. 🙂 A szóviccet félretéve, kicsiny hazánk végre-valahára rendelkezik ,,rendes” fesztivállal. Nincs populáris vonal, amelynek köszönhetően nem téved be senki azért, mert ,,Áh, ez az R.E.M. olyan menő, játsszák a rádiók is, nézzük már meg!” (aztán egész koncert alatt beszélgessünk a holdfogyatkozásról), és hiányoznak a sikítozva nyálcsorgató tinilányok is (igaz, a jazznapokból kiindulva Trombone Shorty koncertjén majd lesznek sikítozva nyálcsorgató körképes lányok). Ajánljuk mindenkinek, aki szereti az igényes popzenét! Itt garantáltan olyan kínálattal találkozhat, ami bármely nyugati fesztivállal felveszi a versenyt (pl. Portishead, dEUS, Beirut, M.I.A.)
(bérlet: 69 – 89 €, napijegy: 49 – 69 €)
 
A Pohoda után nincs esély a pihenésre. Július 12-én veszi kezdetét a Diákhálózat legnagyobb évi eseménye, a Krasznahorkváralján megrendezésre kerülő Gombaszögi Nyári Tábor. Hogy miért megyünk? A válasz tömören annyi, hogy mert mindenki ott lesz! 🙂 Bővebben: a RumBón és a haverokon kívül lesznek koncertek (Quimby, Magashegyi Underground, Szabó Balázs Band, Kiscsillag), előadások, borkostoló, iszapbirkózás, bloggertalálkozó, csapatverseny és nem utolsósorban a Körkép ,,sztárjai” is megjelennek. Ha valaki író-olvasó találkozni szeretne, csak nézzen el a vendéglátóipari egység felé. 😉
(bérlet: 25 €, sátorhely: 10 €)
 
Akinek marad még energiája, és megkóstolná a hírhedt lengyel málnasört – pár színvonalas koncerttel a háttérben –, annak augusztus 4. és 7. közt Katowicében a helye az Off Festiválon. Ez az a fesztivál, ahol pár éve egy templomban lépett fel az Iron and Wine. Az idei évjárathoz sok mindent nem nagyon kell hozzáfűzni, a line up magáért beszél.
(bérlet: 40 – 55 €, napijegy: 22 – 27 €)
 
 
Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, a Szigeten generációk nőttek fel. Én először 10 évesen akartam menni… 6 év ostrom után a szülői szigor engedett, és eljuthattam életem első Szigetére… Most meg már lassan öregnek érzem magam hozzá. 🙂 Legyen sátorban alvós –  sárban tocsogós, 2 napra kinézős vagy sátosmentes-hazamenős, minden egyes alkalommal, amikor ott állok a híd lábánál és nézem a köszöntő feliratokat, egyszerűen elfog a ,,sziget feeling” és már nem érdekel az eső, a hangosítás, a részeg külföldiek. Valószinűleg ez az életérzés az, amiért annyi embert vonz (és visszavonz) ez az idén 18. életévét ünneplő fesztivál. Ez az az esemény, amit hiába szidnak (lassan úgy érzem, hogy ez nem vélemény, hanem inkább illik-nem illik kérdése), attól még mindenki ott van. Az immáron nagykorú fesztiválra a hangulaton kívül megyünk még a Kasabian, Gogol Bordello, Interpol, The National, White Lies, Xiu Xiu és természetesen az epres Túró Rudi miatt. 🙂 
(bérlet: 200 €, napijegy: 45 €)
 
Végezetül pedig sok kitartást kívánnék mindenkinek a nyárig! Mi majd igyekszünk minél több helyre ellátogatni, és élménybeszámolóinkkal bombázni a nagyérdeműt.
 
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!
 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!