Bizony, bizony, a DH tábor után már nem is kell olyan sokat aludni, és érkezik a következő pompázatos esemény. Aki lemaradt a tábori borkóstolásról, az most hétvégén pótolhatja ezt Kürtön. Ekkor kerül ugyanis megrendezésre a Kürti Borfesztivál. Mindenki számára ajánlott kilátogatni, a program ugyanis nemcsak a borisszáknak kedvez!   Sajnos még 20 évvel a vasfüggöny után is túl kevesen isszák tudatosan a bort, a jó bort, a hazai bort. Ennek több oka is van.

A legnagyobb gond, hogy nem értünk a borhoz. Nem tudjuk mit vegyünk. Inkább vesszük a hangzatos franciát, mint a muzslait, a kürtit. Nem tudjuk azt se, hol vegyük – nem igazán van felvidéki boros borkereskedés. Mindezeken túl, nem túl szívesen adunk ki akár csak 8-10-12 eurót egy palack felvidéki borért, ha a keszi, mocsi háziborokon nőttünk fel, és képzeletbeli egyenlőségjelet teszünk a minőségek közé. Szerencsére, az ilyen és ehhez hasonló sztereotípiákat, előítéleteket hivatottak megdönteni a különféle boros események, melyek száma az utóbbi pár évben nagy örömünkre jócskán megnőtt itt mifelénk. Az egyik ilyen a Kürti Borfesztivál, amely idén már a negyedik alkalommal kerül megrendezésre a kürti szőlőhegyen.

 

Pompás és fontos tény, hogy a rendezvény közvetlenül a pincék, dűlők közt zajlik, így képletesen egyszerre tarthatjuk kezünkben a kezdetet és a végterméket. Valamint az sem egy utolsó élmény, mikor poharunkkal a kezünkben, a tőkék közt ülve figyeljük a lemenő napot. A fesztivál további nagy előnye hogy kétnapos, így nyugodtan, kényelmesen tudunk sok bort megkóstolni, elbeszélgetni a borásszal, és bőven jut idő a program többi pontjára is. Ha már a programot említettem, rá is térnék annak ismertetésére. Kezdjük a legfontosabbal: a borászokkal: 18 helyi borász, jónéhány szlovákiai, egypár magyar, egy-egy osztrák, erdélyi, cseh és szlovén – összesen 42 pince, pompásan szétosztva a pincesoron. Igazából mindegyik standot ajánlott meglátogatni, de tapasztalatból kiemelten tudom ajánlani a következő pincéket: Strekov 1075, Elesko, Miklós Csabi (a móri ezerjó, mert az jó!), Kasnyik Családi Pincészet, J&J Ostrožovič (legjobb szlovák tokaji), Bott Frigyes, Georgina Pincészet (nagyban felfele ívelő gútai pince), Gál Tibor. Az ínyencek szerencsére nemcsak bort tudnak majd ízlelni, lehetőség nyílik majd megismerkedni a legmagasabb minőségű kávék, sajtok és szivarok világával is. A feltörekvő, érdeklődő, bátortalan borértők szomelier kurzuson sajátíthatnak el új ismereteket többek közt a professzionális kóstolásról, bor-étel párosításokról, valamint a bor helyes felszolgálási módjáról is.

 

 hirdetes_810x300  

A kultúrára vágyóknak is érdemes lehet kilátogatni a rendezvényre, ugyanis a szervezők gazdag kísérőprogrammal készülnek mindkét napon, méghozzá két színpadon. A PORT.SK nagyszínpadon 12:30-kor kerül sor az ünnepélyes megnyitóra. Ezt követően népzenekarok, folklórcsoportok fellépésének örülhetünk, ahogy az egy boros bulin dukál. Koraeste a stafétát az együttesek veszik át, kezdve a Spirittel. Az est egyik csúcspontja a 21 órakor kezdődő Fenyő Miki koncert, aki még borral a kézben is tud szőnyeget csavarni. A kisszínpadon a kínálat nem kevésbé vonzó. A program 15:30-kor kezdődik az ÉS?! színtársulat műsorával, amit Korpás Éva fellépése követ. Határozottan érdemes meghallgatni a Nagarah Groove fellépését 18 órától azoknak, akik szeretik a lágy ritmusos jazzt. A többiek közben melegíthetnek a 21:30-kor kezdődő táncházra. Vasárnap csak a PORT.SK nagyszínpadon lesz program, de annál színvonalasabb. 13:30kor kezd Pepes Sanyi és népzenekara. 15:30-tól az Ebedi citerások fogják adni a borkorcsolyát. Az estét és egyben a fesztivált pedig Kökény Attila, majd pedig a Krízis Együttes zárják.

Természetesen a családosokra is gondoltak a szervezők, a gyerekeket játszóház várja.  

Ezenkívül, ahogy az dukál, kóstolgatás közben különböző kézművestermékekből is szemezgethetünk majd.
Fontos még megemlíteni, hogy Érsekújvárból ingabusz fog közlekedni a fesztiválra minden egész órában 12 és 23 óra közt.  

Nincs más hátra, mint hogy mindannyian bekészítsük ízlelőbimbóinkat, elhívjuk a lehető barátunkat, és egy gyors imát elmormoljunk a jó idő érdekében.
Szombaton találkozunk!  

A részletes program, a borászok névsora, valamint az ingabuszok menetrendje megtalálható a fesztivál honlapján.   

/Őszi Károly/

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!