Ha nyár, akkor fesztivál…na de végigfesztiválozott két hónap után még annak is tele van az a bizonyos testrésze a sátorbanalvással, az esővel, a tömeggel és a gumicsizmákkal, akinek olyanja nincs is. Aztán látva egy-egy rendezvény programját, mégis előjönnek az előző évek szép emlékei, és pakolódik az a bizonyos hátizsák, a Facebookra pedig Willie Nelson után szabadon mehet az ,,on the road again" kiírás. Az elkövetkezendő két hét sem az otthonülésről fog szólni, hisz 8-án startol az immáron felnőtté váló Sziget, de akinek túl sok lenne Közép-Európa legnagyobb fesztiválja a maga gigantikus méreteivel és emberkavalkádjával, viszont még fesztiválozna egy jót, annak melegen ajánljuk előző hétvégén a Beseda u Bigbítu névre hallgató cseh fesztivált.

Tasov község Veselí nad Moravou városka mellett található, körülbelül 1,5 óra autókázásra Pozsonytól. Itt rendezik az idén 19 éves Beseda u Bigbítu (beszélgetés bigbít mellett) névrű fesztivált. Ahogy már a bevezetőben is írtuk, nem nagy rendezvény ez – a 2 napra 2 színpad és 2000 ember jut, de mindez nem csökkenti a line up színvonalát. A rendezvényre 6 ország 40 zenekara látogat el. A húzónevek egyértelműen Paul Lamb & the King Snakes és a JazZsTepPa. Ez előbbi egy blues-banda, utóbbi pedig az elektronikus zene, pontosabban a drum&bass vonalán működik.
 
 
Magyar bandákban sem lesz hiány a fesztiválon. Fellép a trip-hop jeles magyar képviselője, a Realistic Crew és a Special Providence. Ez utóbbi stílusát pontosan belőni elég nehéz – valami a jazz, rock és a metal közt.
 
A rendezvény fő támogatója a Nemzetközi Visegrádi Alap. Az ő tiszteletükre rendeződikk meg a Visegrad Nights elnevezésű projekt, melyen különböző lengyel, magyar és szlovák formációk lépnek fel. Az est célja, hogy közelebb hozza a négy visegrádi nemzetet a zenén keresztül. Idén ez olyan zenekarok közreműködésével zajlik majd, mint a D4D, The Uniques, Longital, vagy a Special Providence.
 
 
Amikor megláttam a Beseda u Bigbítu plakátját, a madárról rögtön a Woodstock 3 days of peace & music plakátja ugrott be. Aztán, ahogy megismerkedtem az egész rendezvény koncepciójával, meg kellett hogy állapítsam, nincsenek a csehek olyan messze a legendás fesztiváltól. Az alapmotiváció egymás (kultúrájának) respektálása, az összetartás és a zene. Kell ennél több nyár közepén, kicsit megfáradva az elmúlt 2 hónap fesztiváljaitól?
 
További részletek a fesztivál hivatalos oldalán.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!