Hogy mi van Dunacsúnyon (Čuňovo)? 961 lakos. 13 utca. A Bős-Nagymaros vízlépcsőrendszer első szakasza. Sportcentrum, a vízi sportoknak (több Európa és világbajnokságot rendeztek már itt, legutoljára tavaly szeptemberben), és egy (volt) magánmúzeum a modern művészeteknek. És mi lesz Dunacsúnyon? Egy 7 millió eurós beruházással a szlovák modern vizuális művészetek csilli-villi központja.

Danubiana – Via Danubia

Danubiana nevű modern magángalériát 2000. szeptember 9-én adták át, nevét a Duna latin nevéről kapta. Az alapítását és a fenntartását Gerard H. Meulensteen holland mecénás finanszírozza mindmáig. A galéria éves forgalma körülbelül 30 ezer látogató, fenntartása nagyjából 1000 euróba kerül naponta. Tavaly még a múzeum bővítését tervezték új pavilonokkal, ahol a szlovák és a nemzetközi modern művészet kapott volna teret, így a múzeum még az UNESCO listájára is felkerülhetett volna. Idén novemberben viszont kiderült, hiába van meg az építkezési engedély, új szárnyak nyitása helyett az épületre a roló lehúzása vár január végén. Hacsak a főváros önkormányzata közbe nem lép. Pozsony városa támogatta 2007-től kezdve több ízben, eddig összesen 117 ezer euróval, így logikus, hogy tőluk várták a segítséget most is. Az pedig meg is érkezett, igaz, egész más módon, mint vártuk volna.

(forrás: http://danielnagaj.blogspot.com/)

 

Krajcer a Mikulás, Jézuska és a Télapó egy személyben

 hirdetes_810x300  

„Ez a karácsonyi ajándékunk a művészeknek“ – jelentette be december 19-én Daniel Krajcer, a Szabadság és Szolidaritás Pártja (SaS) kulturális minisztere a múzeum megvételét sajtótájékoztatón. A pozsonyi művészi elit pedig olyan képet vágott, mint a kisgyerek a fa alatt, mikor távirányítós repülőgépet vár és csak egy pizsamát kap. Lehet, hogy a szülők szerint hasznos, de ő nem ezt kérte.

Pozsonyban 15 évvel ezelőtt merült fel először egy művészeti központ létrehozása.Az ún. Kunsthalle Európa számos városában nagy divatnak örvend. A modern művészet központjai ezek, rengeteg látogatóval, és mint a nevük is mutatja – központok, vagyis normális esetben nem a belvárostól 20 km-re helyezik el őket.

Krajcer miniszter  projektje szerint ugyanis a főváros 7 millió eurót fektet be az új pavilonok felhúzásába Dunacsúnyon, majd Danubiana – Szlovák művészetek vizuális központja néven nyílna az új Kunsthalle 2014-től. A projekt a galériát eddig működtető Via Danubia magántársaság közreműködésével készül, az új galériát pedig egy non-profit szervezet fogja működtetni, amely a Danubiana nevet viseli. A Danubiana társulásba a Via Danubia befekteti az egész vagyonát, beleszámítva a galéria épületét is, az állam adja a 7 millió eurót. 20 év után pedig a galéria minden addigi összegyűjtött értékével állami tulajdonba vándorol.

Kell ez Pozsonynak? Ez kell Pozsonynak?

Felmerül a kérdés, vajon éppen ez volt a legjobb módja annak, hogy a kultúrába beleinvesztáljunk egy rakás pénzt? Krajcer döntése teljes mértékben a művészek felháborodását váltotta ki. Kifogásolták a …, valójában mindent kifogásoltak. Ha valóban Kunsthallet akart létrehozni Pozsonyban, akkor miért nem írt rá ki pályázatot, ahol a legjobb, a legolcsóbb projekt lett volna megvalósítva? Józan paraszti ésszel belegondolva: az államnak több belvárosi épület is a tulajdonába van, minek kell egyet a világvégén vásárolni? Ha viszont a galériát akarta megmenteni, felháborító, hogy egy magángalériát támogat több millióval, mikor az állami Nemzeti Galéria felújítása már több mint tíz éve halasztódik folyamatosan.

(forrás: sme.sk)

A művészek véleménye

A tiltakozásuknak egyre nagyobb hangot adó művészvilág aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy Radičová miniszterelnök azonnali hatállyal váltsa le Krajcert, hiszen az alatt a 3 hónap alatt, amíg még megteheti, azt is romba dönti, ami eddig jól működik. Ez az eset szerintük csak egy volt a miniszter elhibázott lépéseiből, amikkel bebizonyította, hogy teljességgel alkalmatlan a kulturális miniszteri bársonyszékébe. A köztévé és a rádió egyesítésén és a Szlovák Nemzeti Színházban kialakult helyzeten kívül, a Kassa – Európa Kulturális Fővárosa projekt miatt már így is vörös posztó a neve a szemükben. A kulturális főváros esete különösen érzékeny pont, hiszen Szlovákia eddigi legnagyobb kulturális projektjéről van szó. A petíciót lobogtató művészek szerint viszont Kassa inkább a korrupció és a szégyen szinonimája lett.

Legjobban persze azt fájdítják, hogy a miniszter a művésztársadalom és minisztérium művészeti tanácsának tudta nélkül önkényeskedik olyanban, amihez nem ért. „A pozsonyi Kunsthalle projektje évek óta húzódik, eddig több épület is felmerült alternatívaként, de sose volt rá pénz. Érdekes, mikor a Danubiának vannak gondjai, hirtelen előkerül a „semmiből“ 7 millió euró” – vélekednek a Sme online-on. Kiverte a biztosítékot a jövendőbeli igazgató személye is, hiszen maradna az eddigi Danubiana igazgató, Vincent Polakovič, jutalomból az eddigi eredményeiért. Összefoglalva: a Kunsthalle projekt tisztességtelenül ki lett használva egy magángaléria megmentésére.

Befejezés

Krajcer persze nem érti, hol hibázott, hiszen miniszterként ő a maximumot nyújtotta. A Danubiana látogatottsága a felújítások után, a várt eredmény szerint 30 ezerről 50 ezerre növekedne. Polakovič is úgy nyilatkozott, az állam csak nyert azzal, hogy vett egy gyönyörű galériát. A holland galéria tulajdonos és eddigi mecénás a közelmúltban szívműtéten esett át, így természetes, hogy változnak számára a prioritások, és nem tudja a galériát 11 év után tovább finanszírozni.

Szerintünk pedig, ha valaki az isten háta mögé épít képtárat, ne legyen meglepve, ha előbb-utóbb veszteséges lesz. Ha most gyorsan fejszámolunk, és mondjuk három eurós belépőjegyet számolunk fejenként, az így is csak 150 ezer euró évente, ami még csak a fele se a kellő 330 ezernek. Hm, hát tény, művészetből megélni csak a művészek halála után lehet.

Lehet, Krajcer csak meg akarta mutatni, hogy ő a felesleges beszédek helyett bizony inkább cselekszik, és döntött. Viszont minimum kikérhette volna azok véleményét is a dologról, akiknek a karácsonyi meglepit szánta.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!