A legújabb heti recenziónkban nem akármilyen filmről van szó. Ez alkalommal egy tengeri kalandra invitáljuk olvasóinkat, a Pi élete című nagysikerű filmmel.

Az izgalmas történetet maga a főhős meséli el egy ifjú írónak, ki jó sztori reményében látogat el hozzá. A magával ragadó cselekmény egy Piszel Patel nevű kisfiúval kezdődik, aki egy elegáns francia fürdőről kapta nevét. A filmünk Indiában indul, ahol Pi családja állatkertet birtokol. A fiúnak különleges tehetsége van megfigyelni a dolgokat és hiszi, hogy az állatok körülötte lélekkel bírnak és igazi ízig-vérig baráti kapcsolatban élhetnek az emberekkel. Így ismerkedik meg az újonnan érkezett tigrissel is, akit Richard Parkernek hívnak, mivel a papírokban felcserélték az állat és befogója nevét.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Piből kamasz lesz, és családja elhatározza, hogy Kanadába költöztetik állatkertjüket, és ott eladják állataikat. Az értük kapott pénzből új életet szeretnének kezdeni. Tervüket azonban egy hajószerencsétlenség töri félbe, melynek következtében a teljes legénység és az állatok a hullámok áldozatává válnak. Egyedül Pi éli túl a balesetet egy mentőcsónakban, és a hatalmas bengáli tigris, Richard Parker.

A fiú egy ideig mentő mellényekből összeeszkábált tutajocskán sodródik a tengeren, némi élelemmel és ivóvízzel a csónak rekeszeiben s persze mérhetetlen félelemmel szívében. A film nyomon követi Pi próbálkozásait a bengáli tigris megszelídítésével, melytől ragadozó lévén, természetesen retteg. Sajátos kapcsolat alakul ki köztük.

A néző számára akkor kezd megalapozottnak tűnni furcsa kapcsolatuk, mikor Richard kiugrik a csónakból, hogy halat fogjon magának, Pi kihasználva ezt elfoglalja a mentőcsónakot. A tigrist a vízben hagyva elhatározza, hogy fejszével az életére tör. A szemébe nézve azonban képtelen véghezvinni tervét. Sorsuk tovább romlik, amikor maradék élelmük és vizük is odaveszik.

 hirdetes_810x300  

Hősünk és házi tigrise kiéhezve, az őrület határán viharba keveredik, mely után Pi eszméletét vesztve arra ébred, hogy egy sziget közelébe sodródtak, s tigrisének nyoma veszett. Kiköti hát a csónakot és körülnéz a szárazföldön, melynek egyedüli lakói a manguszták. A látottak alapján talán a néző is felteszi a kérdést: Álom ez vagy valóság? A film vallásos hangulatát erősíti, hogy Pi is mélyen hívő ember.

Estére Richard Parker is visszafut a csónakhoz, mire a manguszták a fára menekülnek.  Végül is épp az izgága állatkák lesznek, kik megmentik főhősünk életét. Éjjel ugyanis az ő zajukra ébredve veszi észre, hogy a növekvő vízszint mindent elnyelt. Pi becsomagol, s Richard Parker társaságában útnak indul.

Újra partot érve Richard Parker eltűnik az erdőben. Vissza se tekint, el se búcsúzik. Ekkor jön rá a fiú, hogy az állat sose tekintette őt igaz barátjának és ez a gondolat mélyen megindította. Végül munkások találnak rá és kórházba viszik…

Miután Pi elmeséli történetét, látva a hitetlenkedőket, derül ki a film egyik tanulsága – sokszor inkább elfogadjuk a kegyes hazugságot, mint a kegyetlen igaságot. A Pi élete másik üzenete, hogy bármilyen kilátástalannak tűnő helyzetből is van kiút, csak sosem szabad feladnunk a reményt és hinnünk kell magunkban.

A film látványvilága nagyon hatásos. A teljes élmény miatt megéri 3D-re pénzt kiadni, hiszen az effektusok sokak szerint az Avatárral vetekszenek. A rendező Ang Lee minden elismerést megérdemel. S bár a Pi élete nem egy tipikus happy end történet, mégis ajánlom mindenkinek ezt a különleges filmet.

U.I: Mivel fölöttébb izgalmasnak találtam a filmben szereplő szigeteket, kicsit utánuk néztem.  Úgynevezett úszó szigetekkel állunk szemben, melyeknél állítólag sosem lehet tudni, hol és mikor bukkannak fel. Megannyi rejtélyes és titokzatos történettel körüllengve…

Herencsár Viktória

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!