Csődbe ment a Kalligram kiadó, az alkalmazottak már megkapták a felmondásukat. Az 1991-ben alakult, eleinte magyar, majd később szlovák könyvekkel is foglalkozó kiadó év végén fejezi be tevékenységét.

 

A kiadó honlapja szerint november 15-től már nem tudják teljesíteni az online megrendeléseket.

 

Az elmúlt években a könyvpiacot is felfalták az óriáscégek. Mind a terjesztés, mind az értékesítés a nagy kiadók és bolthálózatok kezébe került, a kisebb cégek mind nehezebben érvényesülnek. A főleg kevesek által olvasott, magas irodalmi értékű műveket kiadó Kalligram a szlovák kormányhivatal nemzetiségi kultúrára szánt támogatásaiból és a magyarországi határon túli kulturális támogatásokból egyaránt hosszú évekig részesült. Ez biztosította, hogy egészen mostanáig tudott működni, azonban az elmúlt hónapokban tarthatatlanná vált a pénzügyi helyzete.

 

 hirdetes_810x300  

A kiadó tulajdonosa az a Szigeti László, aki emellett az Új Szó szerkesztőbizottságának az elnöke. A most-hidas kötődése nem merül ki ennyiben, hiszen Bugár Béla tanácsadójaként a Most-Híd egyik főideológusának is tartják, ráadásul amikor a 2014-es magyarországi választások előtt Bajnai Gordon többször Felvidéken járt, Szigeti volt a „turné” főszervezője.

 

(dennikn.sk, kalligram.com / Körkép; a nyitóképen Szigeti László Bajnai Gordonnal – ujszo.com)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!