Nyitókép: mtva

 

Karikó Katalin, Nobel-díjas kutatóbiológus a biokémia világába kalauzolja az M5 kulturális csatorna nézőit. Vasárnap 17:40-től a Multiverzum című műsorban feltárja azokat a kulcsfontosságú pillanatokat, amelyek a tudományos élet legnagyobb elismerését hozták el neki, valamint azt is elárulja, miért sorolja példaképei közé Columbót.

 

 

Gyermekkorától kezdve azon munkálkodott, hogy a tudományban maradandót alkotva segítse az emberiség egészségét. „Soha nem engedtem meg magamnak, hogy meghátráljak” – osztja meg Karikó Katalin életfilozófiáját a Multiverzum című tudományos műsor következő epizódjában. Az M5 kulturális csatorna ismeretterjesztő sorozatának legújabb epizódja a magyar Nobel-díjasokról szól. A 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal elismert Karikó Katalin a kulturális csatorna vásárnapi adásában látható online videóinterjúban őszintén vall Huszárik Katának, az M5 műsorvezetőjének hivatásbéli kihívásairól és sikereiről, valamint arról, hogy mi motiválta őt kutatási területén. A szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Széchenyi-díjas kutatóbiológus neve mára az egész világon ismertté vált.

 

 hirdetes_810x300  

A beszélgetés rávilágít arra, hogy Karikó Katalin mindig rendületlenül hitt kutatása eredményességében, még a kudarcok sem tántorították el. Szó esik arról, hogyan dolgozott együtt Drew Weissman mikrobiológussal, és azt is elárulja, hogyan jutottak el az áttörésig valamint, mely területeken alkalmazhatók még az elért eredmények.

 

A világhírű biokémikus megosztja, kik inspirálták őt eddigi élete és munkássága során, és miként illik ebbe a sorba Columbo. Az M5 stábja ellátogat Karikó Katalin egykori laboratóriumába, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, hogy bemutassák a tudományos élet és a kutatás mindennapjait.

 

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus és Krausz Ferenc fizikus teljesítményét az MTVA is elismerte: Karikó Katalin 2020-ban, Krausz Ferenc pedig 2023-ban kapta meg a Közmédia Év embere díjat.

 

Multiverzum – A tudomány határtalan! – vasárnaponként 17:40-től az M5-ön.

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!