Nyitókép: mediaklikk.hu

 

A közmédia hagyományosan a pünkösdi műsorok sorát szombaton, a Duna élő csíksomlyói búcsú közvetítésével nyitja meg. A közszolgálati csatornák május 18. és 20. között további tematikus filmes és műsoros kínálattal készülnek az ünnepre.

 

Az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási eseményét minden évben közvetíti a Duna. A 2024-es csíksomlyói búcsú május 18-án, szombaton 10 órától látható, a miseközvetítést beszélgetésekkel, bejátszásokkal színesített ünnepi stúdióműsor vezeti fel. Az esemény házigazdája a Kossuth Rádió és az M5 kulturális csatorna műsoraiból ismert, Mikszáth Kálmán-díjas Horváth Szilárd lesz. A közvetítés ismétlését a Duna World csatornán 22 órától nézhetik meg.

 

A Duna további ünnepi miseközvetítésekkel is készül nézőinek: május 19-én 11 órától pünkösdi református istentiszteletet ad Szerencsről, ezzel egy időben a Duna World csatornán csángó pünkösdi szentmise látható Csobotfalváról.

 

 hirdetes_810x300  

Pünkösdhétfőn a Duna családi filmkínálattal is várja a nézőit. 10:30-kor az Égigérő fű című magyar film, 14 órakor Erich Kästner klasszikusa, A két Lotti filmadaptációja, majd 15:40-kor a 2004-es Oscar-díjas filmdráma, az Én, Pán Péter lesz látható.

 

A Kossuth Rádió szintén május 18-tól jelentkezik pünkösdi adásokkal. 13:30-tól az Évfordulós zarándokok című műsorban Ferenc pápa egy évvel ezelőtti magyarországi látogatását idézi fel, és megszólalnak a nemzeti zarándoklat képviselői is.

 

A pünkösdi adásfolyam részeként minden nagy keresztény felekezet megszólal majd a nemzeti főadón, elsőként május 19-én vasárnap 9 óra után Kocsis Fülöp görögkatolikus szerzetes püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek metropolitája mondja el gondolatait. Pünkösdhétfőn, május 20-án 16 óra után Steinbach József református püspökkel, majd 17 óra után Osztie Zoltán plébánossal hallhatnak beszélgetést. Szintén hétfőn, 10 órakor evangélikus istentiszteletet közvetít a csatorna, 13 óra után pedig külföldi helyszínekről ad ünnepi körképet. 16:30-kor a nagy hagyományokkal rendelkező Somogy megyei község, Buzsák pünkösdi néphagyományait ismerhetik meg a hallgatók.

 

A Dankó Rádió május 18-án szombaton 14 órától a Szív küldi szívnek szívesen című kívánságműsor részeként élőben jelentkezik Egerszalókról, a Pünkösdi Tor-Túra nevű rendezvényről. Pünkösdvasárnap 20 órától a Táncházban című műsorban az ünnephez kapcsolódó dalok hallhatók. Pünkösdhéthőn a 9:52-kor kezdődő Tudta-e? című műsorban Juhász Katalin néprajzkutató a pünkösdi szokásokat, köztük a pünkösdi király és királyné választást mutatja be.

 

MTVA

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!