Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi Jókai Mór Alapiskola, korábbi nevén Béke Utcai Alapiskola a város legnagyobb múltú oktatási intézményei közé tartozik. Az ötvenes évek derekán kezdte el működését, s azóta generációk sora nevelkedett fel benne. Már történetének kezdeti időszakában hagyományozódott, hogy az iskola tanulói a tanév vége felé közeledve ünnepi műsorban mutatják be a kultúra, a művészetek terén elért sikereiket. Az első évtizedekben az ilyen jellegű rendezvényekre a II. lakótelepi szakszervezeti klub biztosított teret, mely a hajógyár kulturális központjaként funkcionált.

 

A rendszerváltást követően, a kilencvenes évek elejétől a Jókai Mór Alapiskola ünnepi műsora a Városi Művelődési Központban kerül megrendezésre. (A nyolcvanas években felépült modern, szocreál építmény eredetileg a Csehszlovák-Szovjet Barátság Házaként funkcionált, de a történelmi változásoknak köszönhetően ilyen célzattal rövid ideig működött.)

 

Az építményt jelen időnkben – tisztelve névadóját – Egressy Béni Városi Művelődési Központnak nevezzük, amely idén is helyet adott a Jókai Mór Alapiskola ünnepi műsorának.

 

 hirdetes_810x300  


A rendezvényre 2024. május 15-én került sor a nevezett iskola vezetősége, valamint a Schola pro pueri PT közös szervezésében. Az említett társulás többrétű tevékenysége között rendszeresen vállalja a tanulmányi, sport és kulturális rendezvények támogatását.

 

Az ünnepi műsort a Jókai Mór Alapiskola Kicsinyek Kórusa nyitotta meg; gazdag repertoárjukban elhangzott Karai József – Iványi Mária: Tündér ha lennék című szerzeménye is, amellyel az édesanyákat köszöntötték anyák napja alkalmából.

 

A közönség a tiszta, szívhez szóló gyermekhangokat nagy tapssal jutalmazta.

 

Az előadás folyamatában hangszeren közreműködött Esztergályos Laura, Esztergályos Emese és Hübsch Maja Virág. Vezényelt a kórus karnagya, Pfeiferlik Annamária, zongorán közreműködött Pásztor Éva tanítónő. Az 54. éve folyamatosan működő énekkar célja továbbra is megszerettetni a kicsikkel a közösséget és a nemesebb zenét.

 

 

E zenei bevezetőt követően Varga Tamás műsorvezető, az iskola pedagógusa üdvözölte a nagyszámú közönséget, köztük Fekete Irént, a SZMPSZ elnökét, Vörös Máriát, a SZMPSZ Országos Elnökségének alelnökét, az iskola egykori igazgatóját, valamint Bajkai Jánost, a Komáromi Városi Hivatal oktatásért felelős főosztályvezetőjét.

 

Ünnepi köszöntőt mondott Finta Zoltán, a Jókai Mór Alapiskola igazgatója, hangsúlyozva az ünnepek általános jelentőségét, szent időként említve azt, amikor is egy közösség a megszokottól eltérő módon viselkedik, mint a hétköznapokon. Kifejtette, hogy az ünneplés közösségi óhaj kapcsán alakult ki, amikor az egymáshoz kapcsolódó személyek megszokott életritmusa megváltozik, és a mindennapi teendők helyet adnak az ünnepi cselekményeknek.

Finta Zoltán a jelenlegi ÜNNEPI AKADÉMIA kapcsán a következőképpen szólt a közönséghez:

 

„Az ünnepek létrejötte egy fontos társadalmi szükségletet elégít ki, amelyek a közösség összetartozását fokozzák. A mai dinamikus, változásokkal és kihívásokkal teli világunkban úgy érzem, még inkább szükségünk van arra, hogy időről időre megálljunk, elgondolkozzunk és értékeljük az eddigi munkánkat…

 

Bízom abban, hogy ez a mai alkalom amellett, hogy diákjaink megmutatják tehetségüket, tudásukat, igyekezetüket, hozzájárul iskolánk szűkebb és tágabb közösségi összetartozásához is.

 

Végezetül engedjék meg, hogy ezúttal is megköszönjem minden egyes kollégámnak azt az odaadó lelkes szakmai munkát, amit a felkészítés és előkészítés alkalmával tanúsítottak.
Kívánok mindenkinek nagyon jó szórakozást”.

 

A kulturális program első felében az alsó tagozatos tanulók műsorát láthattuk, amelyben az első évfolyam színpadi összeállítását a következőképpen konferálta fel Varga Tamás műsorvezető:

 

 

Az első évfolyam Játsszunk most együtt! című előadása az együttrezgésnek, a közös figyelemnek, a mozgásnak és az éneklésnek ékes bizonyítéka.

 

Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a három első osztályt összefogó közösség verses-zenés színpadi produkciója – mely felmutatta a kicsik tehetségének és tudásának legjavát, valamint visszatükrözte a pedagógusok állhatatos közösségformáló tevékenységét – hatalmas közönségsikert aratott. A tanulókat Jókai Éva, Cséplő Viktória, Mátyás Katalin, Kiss Gabriella, Győri Katalin készítették fel.

 

A következőkben a néptáncé lett a főszerep, melyben a 3., 4., 5. évfolyamos tanulók már gyönyörű népviseletes ruháikkal is elkápráztatták a közönséget, s mindezt tetőzte pörgős-forgós, vidám előadásuk. A lányok s oktatójuk, Krajči Julianna számára fontos a népi kultúra és hagyományaink ápolása, tudatosítva, hogy csakis múltunkat ismerve építhetjük jövőnket.

 

 

A műsor sorrendjében a Komáromi kobakok – akiket a 2.a osztályos tanulók közössége alkot – népi játékokkal tarkított, humoros, irodalmi összeállítást adtak elő Minden gyerek tudja címmel, amellyel tükröt tartottak a felnőttek elé, s megmutatták a maguk bájos gyermeki világlátását. A frappáns előadás nagyon jól szórakoztatta a közönséget, s egyben tanulságul is szolgált. A műsort összeállította és a csoportot felkészítette Tóth Andrea, a Kobakok osztályfőnöke.

 

Ötletgazdag, színekben, formákban változatos, zenei aláfestésével egyedi előadást láthattunk a harmadik évfolyam tanulóitól, akik Te, Laci! címmel drámajátékot adtak elő, amely tulajdonképpen Petőfi Sándor: Arany Lacinak című költeményének átirata. A kiváló jelmezválasztás, a színpadi kellékek találékonysága, a ritmushangszerekkel, dallal, humorral, szófordulatokkal fűszerezett darab meghozta az átütő sikert, hiszen felért egy igazi színházi előadással. A tanulókat felkészítette Skuta Szilvia, valamint Čermák Zsuzsanna osztályfőnökök.

 

A következőkben már többségében a felső tagozatosok műsorát láthattuk.

 

 

Svoboda Anna Sophia kilencedik osztályos diáklány az ABBA együttes: Thank you for the music című számával hódította meg a nagyközönséget. Az ifjú énekművész már most is uralja az egész színpadot, természetes lazasága felér a professzionális előadókéhoz, énekhangja tisztán, csengőn szárnyalja be a teret. Svoboda Anna Sophiának megvan hozzá a tehetsége, hogy igai sztár váljék belőle.

 

Olláry Viktor Alex – szintén kilencedik osztályos tanuló – tökéletes szlovák kiejtésével, hangzatos, élvezetes előadásával azt bizonyította, hogy a magyar tanítási nyelvű iskolában is meg lehet tanulni  szlovákul. Mindemellett az általa választott irodalmi mű a mai tizenévesek gondolatvilágába, örömeikbe, gondjaikba, vágyaikba engedett betekinteni. A kiváló eredményeket elért tanulót Horváth Árpád szlovák szakos pedagógus készítette fel.

 

A 2023/2024-es tanév sikereihez nagyban hozzájárul az iskola Gimnasztikai csoportja, amely életkor szerinti három kategóriában foglalkozik a mozgást kedvelő lányokkal. A műsorvető a következő szavakkal konferálta fel a gimnasztikai elemek sokaságát felsorakoztató produkciót:

 

(A tánc)… közöl, noha nem beszél, kérdez, miközben szavai nincsenek, néha megráz, felkavar, néha gyönyörködtet csupán. Anyaga az emberi test, de eredője mindig a lélek. Az együtt-táncoló emberek pedig igazi közösséget alkotnak.

 

 

És a színpadon valóban ezt láthattuk. A lányok hajlékonysága, valamint lélegzetelállító akrobatikus gyakorlatai bámulatba ejtették a közönséget. A produkció sikerét tekintve itt is megvan az esélye, hogy a gimnasztika képviseletében valódi bajnokok nőhetnek ki a csapatból. A három gimnasztikai csoport lelkes és odaadó tornatanára Viczencz Andrea.

 

A műsor utolsó negyedében a Jókai Mór Alapiskola felső tagozatos Gyermekkarát hallhattuk. A 64 éves múltra visszatekintő énekkart Varga Tamás Kodály Zoltán szavait idézve konferálta fel:Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.

 

A gazdag repertoárral rendelkező énekkar az előző dinamikus műsort követően a lazítás, a relaxáció pillanatait hozta el a közönség számára, egyfajta lelki táplálékul. Vezényelt Juhász Mónika, a kórus karnagya, zongorán közreműködött Pásztor Éva.

 

Kiss Emese, a kilencedikesek kiváló előadója egy szép Weöres Sándor verssel szerzett kellemes pillanatokat a közönségnek; az ő felkészítője szintén a sokoldalú, gazdag tehetséggel megáldott pedagógus, Juhász Mónika. Mindezeket megtetőzve az ünnepi műsor záró száma is az ő nevéhez kötődik.

 

A magas színvonalú ünnepséget az iskola búcsúzó kilencedikesei zárták nemzeti táncunkkal, a palotással, amely hatalmas sikert aratott, s melyet a végzős tanulók szülei megkönnyeztek.  A táncot betanította Juhász Mónika.

 

Mindezek mellett említésre érdemes, hogy a művelődési központ nagyszínpada díszletének elkészítése, s annak elrendezése Kiss Gabriella napközis tanítónő, képzőművész tehetségét és esztétikai érzékét dicséri.

 

Zárszóként elmondható, hogy a magas színvonalú ünnepi műsor, mely felsorakoztatta a 2023/2024-es tanév sikereit, méltó az intézmény régi nagy híréhez.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!