Mottó: „Ha a gyerek olvasni kezd, a világ az ő része lesz és ő is a világ része lesz.” Szabó Gergely, megyei alelnök.

 

Miskolcon, a 95. Ünnepi Könyvhéten bemutatkoztak műveikkel Farkas Ottó és Dunajszky Géza felvidéki írók. Bemutatkozásukat a miskolci Felvidéki Ház szervezte a Kárpátia Könyvesház segedelmével. Íróinknak lehetőségük volt bemutatkozni, de főleg bemutatni és dedikálni műveiket a szép számú érdeklődőnek.

 

A könyvhetet, annak résztvevőit és vendégeit Veres Pál polgármester és Szabó Gergely megyei alelnök köszöntötte, majd Tóth Krisztína író, a könyvhét díszvendége nyitotta meg. Mindnyájan a könyv fontosságáról beszéltek egy olyan világban, amely a médiafelületek digitalizáltságával lenyom bennünket, amikor a könyv általi felemelkedés szükségességét mégha nemis látjuk át teljes terjedelmében, de mindenképen átérezzük. 

 

  • Adjunk könyvet a gyerek kezébe!
  • Ha a gyerek olvasni kezd, a világ az ő része lesz és ő is a világ része lesz.
  • Az irodalmi közeg 1990 óta boldogtalan, frusztrált.
  • Lassan mindent tudunk a szerzőkről, de semmit nem tudunk a könyvekről.
  • Ebben a végletes politikai megosztottságban nem kapni érmet, ciki.

 

Ilyen, és ehhez hasonló igazságok hangzottak el a bevezetőkben, a megnyitóban, amelyet Tóth Krisztína frappánsan zárt:

 

„A humor legyen veletek!”

 

Miskolcon az Erzsébet tér adott otthont a könyvhétnek. Nem sok, mintegy 9 kiadó állította ki érdekesebb kiadványait, ültette le szerzőit sátra elé műveiket dedikálni. Az érdeklődők jöttek-mentek, nézegették a könyveket, beszélgettek a szerzőkkel, a kiadók munkatársaival. Az érdeklődők  jellemzően inkább az idősebbek köréből kerültek ki, még inkább a vásárlók, akik még ismerik a könyvolvasás böcsét, varázsát, akik nem cserélnék le a napi könyvolvasást semmi pénzért, nemhogy az internetre, de még a televízió nézésére se.

 

Dunajszky Géza pozsonyi író két kötetét mutatta be, a Történelemóra és a Felszántott tömegsírok című műveket. A Történelemóra Babos László költő életét mutatja be, a másik kötet pedig a pozsonyi-ligetfalusi tömegmészárlások történetét.

 

Farkas Ottó több művével volt jelen, ezek zömmel gömöri kötődésű történeteket mesélnek, igen érdekes, élvezhető formában. Farkas Ottó író műveit az emberek szeretik, tudatosítják, hogy róluk szól, szüleikről, nagyszüleikről, olyan korban, amelyre még sokan emlékeznek. Farkas Ottó mára besorakozott a Felvidék ismert szerzői közé, itt is sokan álltak meg mellette, vagy keresték őt fel az érdeklődők közül, és lapozgatták műveit.

 

A Miskolci Ünnepi Könyvhét első napja sikeresnek mondható. Mindenképpen említésre méltó a Felvidéki Ház és Mács Ildikó igazgatónő szép igyekezete, hogy bemutassák Felvidék szerzőit, műveiket a magyarországi értő közönségnek.

 

Mede Géza

 

Fotók:

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 31 olvasónak tetszik ez a cikk.