Nyitókép: YouTube/screenshot

 

A felelős szülőt foglalkoztatja, hogy megfelelően gondoskodik-e gyermekéről. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus a hirado.hu YouTube-csatornáján látható Lélekutakon videósorozat legutóbbi epizódjában feltárta, melyek a legfőbb szülői feladatok, és felhívta a figyelmet az elhanyagoló nevelés súlyos hatásaira, valamint a korai szexuális ébredés és a pornó veszélyeire is.

 

A jól irányított gyermeknevelés fontossága abban rejlik, hogy megalapozza a gyermekek érzelmi, erkölcsi és intellektuális fejlődését, valamint az egyéni boldogulás mellett a társadalom egészének jólétét is elősegíti. Ennek ellenére kevés szó esik arról, hogyan kell jó szülőnek lenni és boldog gyermekeket nevelni. Felmerül a kérdés, hogy ez a tudás egyáltalán tanulható-e. Bagdy Emőke a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, Prima Primissima- és Duna-díjjal elismert klinikai szakpszichológus állítja, hogy igen.

 

A hirado.hu YouTube-csatornáján látható Lélekutakon videósorozat második epizódjában a professzor asszony személyes példákkal, történetekkel fedte fel, hogyan lehet jól nevelni. Tévhiteket eloszlatva magyarázta el, hogy

 

a gyermek személyiségfejlődésében mekkora szerepe van a genetikának és a környezetnek, hogy melyik fejlődési szakaszban mire kell odafigyelni szülőként vagy pedagógusként, és milyen eltérések lehetnek a nevelésben vagy szocializációban

 

attól függően, hogy egy gyermek melyik országba vagy milyen családba születik. Az adásban arra is felhívta a figyelmet, hogy mennyire súlyos bántalmazási forma az elhanyagoló szülői nevelés, mekkora traumát szenvednek el az elvált szülők gyermekei, és hangsúlyozta az idő előtti szexuális ébredés és a pornográfia veszélyeit.

 

Bagdy Emőke a Lélekutakon következő, június 28-án látható epizódjában az agresszió és a bántalmazás témakörét járja körül a gyermekek szemszögéből.

 

Választ ad arra, miért erőszakosak a gyerekek és minek a hatására nőtt meg ugrásszerűen az iskolai és a családi bántalmazások száma az utóbbi években.

 

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.