Ha a magyar Országgyűlés egy kicsit sietne, most könnyen derékba tudná törni Ján Slota  politikai karrierjét. Minden attól függ, milyen gyorsan sikerül új elnököt választani a parlament Környezetvédelmi Bizottságának élére.

Az ugyanis, mióta az  MDF parlamenti frakciója megszűnt, Katona Kálmán távozásával elnök nélkül maradt. A szakminisztérium pedig csak azután hajlandó nyilvánosságra hozni a magyar kvótabevétel valós összegét, hogy erről az Országgyűlés illetékes bizottságát tájékoztatták. A bizottság munkáját addig is az alelnökök vezetik, akik kizárólag a napi ügyeket terjesztik a testület elé.  A szén-dioxid-kvóták eladásáról szóló interpelláció így jó ideje várat magára.

Addig viszont sajnos nincs bizonyíték, nincs hivatalos összehasonlítási alap,  csak egy kikotyogott információ, miszerint Magyarország egy tonna szén-dioxid-kvótát átlagosan 13,5-14,5 eurós áron  értékesített. Ez  is több mint a duplája annak, amennyiért a szlovákok, pontosabban a Szlovák Nemzeti Párt és a Ján Slota által delegált környezetvédelmi miniszter a  saját kvótáján túladott.

Bár Ján Chrbet  miniszternek az ügylet után távoznia kellett posztjáról,  magával vitte a kvótaszerződést is, melyet képviselői ellenőrzés ide vagy oda, élő ember eddig még nem látott. Csak annyi tudható, hogy az ár mintegy 6,05 euró tonnánként. Érthető, ha az ellenzék szerint akár az is elképzelhető, hogy a szerződés végleges verzióján  talán még most is dolgoznak…

Mindenesetre jól jönne, ha Magyarország akár ellenzéki, akár a média nyomására, de a lehető legrövidebb időn belül nyilvánosságra hozná  a saját kvótaszerződéseinek tartalmát. Robert Fico ugyanis érthetetlen módon (vagy nagyon is érthető?) az ellenzéktől várja a bizonyítékokat az egész tranzakció előnytelen voltáról  az államra nézve.

 hirdetes_810x300  

slotaÚgy tűnik, hogy Ján Slota addig sem igazán zavartatja magát, hisz  a jelek szerint az ő számlájára a pénz már megérkezett. A napokban ugyanis mint olvashattuk és csodálhattuk,  egy igazi csodajárgányba fektetett. Egészen pontosan egy Mercedes McLaren  SLR-be, annak is a  legexkluzívabb, kifejezetten gyűjtőknek készült  „722″-es csúcsmodelljébe mintegy 650 ezer euróért, melyből összesen csak kb. 150 darabot gyártottak az egész  világon. Olyan boldog kocsitulajdonosokkal került így egy lapra, mint Thierry Henry, Paris Hilton, Robbie Williams, Donald J. Trump, Jay Leno vagy a kuvaiti királyi család tagja, Salem Al-Sabah.

Az egész kvótaeladás és Ján Slota „elszabadulása” hetek óta a szlovák belpolitikai hírek vezető témája, melyre újabban már az Európai Komisszió is felfigyelt.

Amíg viszont nincs konkrét bizonyíték, nehéz bármit is tenni. Ján Slota mindenesetre továbbra sem tétlenkedik, és már a következő sportautóra gyűjt: hírek szerint ugyanis a fiai állnak annak a cégnek a megalapítása mögött, mely a kvótaeladásokból befolyt pénzek zöldberuházásos elköltését tervezi.  Olyan szigetelőelemeket gyártanak hamarosan, melyek épp az ebből finanszírozandó, lakóépületek,  közintézmények energiahatékonyságának növelését szolgálják.  Slotát ismerve állami megrendelésekben ezúttal sem lesz hiány. Szép az élet, na!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!