(Frissítve – 18:40, lent) Ma országos tüntetés van Csehországban. A szakszervezetek tüntetnek a kormány tervezett intézkedései ellen (egészségügy, nyugdíj, stb.). A vonatok és a buszok leálltak, a városi tömegközlekedés haldoklik. Csak pár szerelvény közlekedik, hogy biztosítják a minimális közlekedést. A haragnak, a felháborodásnak és a  káosznak a kellene ma uralkodnia, amikor az élet megáll, és a cseh polgárok 90%-a (legalábbis a szakszervezetek szerint), akik nem értenek egyet az állam intézkedéseivel, kiharcolja az idő előtti választásokat.


De „a csütörtök reggeli realitás távol állt a szakszervezetek elképzeléseitől” – írta a Mladá Fronta cseh napilap. A legtöbb városban szinte semmi sem volt.  Prágában is csak maximum „biciklitorlódások” keletkeztek a kerékpárutakon. Hétvégi piknikhangulat van. A szomszédok is összebeszéltek, és a mindennapos „egy autó= egy ember” helyett kivételesen többen utaztak egy dobozban.


A biciklisták nevetgéltek, fényképezkedtek a rendőrökkel, a gyéren közlekedő villamosokban is kedélyes a hangulat. Azok persze állandóan dugig vannak, de mégsem a káromkodások, hanem a szokatlan szolidaritás és az összetartozás jellemzi őket. "Posuňte se ještě kousek, ať se nás sem vejde víc" – hangzik el például.


On-line tudósítás is van az eseményekről, ott ilyeneket olvasgathatunk:

 hirdetes_810x300  


Čtenář Václav Hnátek na Twitteru: "Tolik cizích lidí si v tramvaji nikdy nepovídalo. Pravda, většina hovorů je o tom, která tramvaj a kam jede či nejede, ale stejně." („Ennyi idegen ember a villamosokon még sohasem beszélgetett egymással. Igaz, arról beszélgetnek, hogy mellik villamos merre megy, vagy nem megy, de akkor is.“)


Čtenář Lukáš Hanusek na Twitteru: "Cyklistika, golf, pěší chůze… Tak mám pocit, že by živé vstupy měla dělat spíše ČT4 než ČT24 :)" („Kerékpározás, golf, gyaloglás… Az az érzésem, hogy az élő közvetítést inkább a  ČT4-nek mint a ČT24-nek kellene adnia” 🙂  (ČT4 sportadó, míg a ČT24 hírtévé, szerk. megj.)


A turisták is értékelik a kezdeményezést. “Dicsérik” Prága tisztaságát és a kevés autót:


10:53, Praha: Turisté kvůli stávce v centru Prahy nereptají. "Ptají se, které tramvaje jezdí, ale vůbec nikdo si nestěžoval. Naopak si pochvalovali, jak je Praha volná a bez aut," říká Helena Veselá z turistického informačního centra u Karlova mostu.
 

Persze létezése óta először áll teljes egészében a Prágai metró, ami a fővárosi tömegközlekedés főütőere, hiszen naponta 1.6 millióan utaznak rajta. Erre a „sikerre” (mármint, hogy megállították a metrót) büszkék is a szakszervezetek, és hangosan verik a mellüket miatta;) … A metró szünetelése persze nem mindenkinek nyerte el tetszését:


10:18, Praha: Uzavření pražského metra se nelíbilo muži na I. P. Pavlova. Posilněn 2,9 promile alkoholu se vyzbrojil popelnicí a rozbil skleněnou tabuli u vchodu („A prágai metró bezárása nem tetszett egy férfinak az I. P. Pavlova megállónál. 2,9 promile alkohollal felerősítve felfegyverezte magát a hamutartóval, és kitörte a bejárat üvegtábláját.”)


A Pavlákon igyen kávéval is kedveskednek az arra közlekedő villamosvezetőknek:


12:10: Čtenář Václav Hnátek na Twitteru: "Na 'Pavláku' dávají lidé z KFC projíždějícím tramvajákům kafe!"
 

A demonstrálók egyes híresztelések szerint 500-1500-an lehetnek. (Gondolom nem tudtak többen csatlakozni a nemműködő tömegközlekedés miatt.) Most per pillanat nem tudom, hogy merre vannak, de délelőtt meglátogatták többek között Miroslav Kalousek pénzügyminisztert is. Példaértékű hír következik:
 

12.33: Čtenář Petr Jeník na Twitteru: "Výstižné: :)) Demonstrantka křičela 'Kalousku, polez ven!', teď komentuje jeho příchod: 'On má ještě drzost se tady objevit!'" (A tüntető hölgy azt kiabálta, hogy „Kalousek, gyere ki!”. És most a megérkezését kommentálja: „És még van bőr a pofáján megjelenni!“)


Egy komikus jelenetnek is tanúi lehetett a nagyközönség, mivel Kalousek két rendőrrel a háta mögött jelent meg, és a tömeg nagy nevetésben tört ki, mert azt hitték, hogy letartóztatták. Közben meg csak a testőrségét képezték:)


11:55: Čtenář Petr Novák na Twitteru: "Kalousek vyšel z budovy v doprovodu dvou policistů. Dav propukl v jásot v domnění, že byl konečně zatčen. Bohužel šlo pouze o ochranku."


Ha lesz még valami érdekes információ, akkor este majd még pár sorban frissítjük és összeföglaljuk a nap eseményeit.


U.I. Amúgy rájöttem, hogy miért mára idözítették a tüntetést: mert hajnalban mindenki a Stanley Cup döntőjét nézte a Boston és a Venkjúver (a’la Ivan Niňaj) között. Jó kis meccs volt.

Frissítés: A nap hátralévő részében nem történt semmi érdekes.


 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!