Matteo Renzi olasz miniszterelnök, aki nemrég a V4-eket az EU-s források megvonásával fenyegette meg, sikeresen keresztülvitte a törvényhozáson a homoszexuális partnerségről szóló javaslatot. Az olasz szenátus ugyanis megszavazta a homoszexuális partnerség jogi szabályozását 173 igen és 71 nem szavazattal. A 5-Star nevű párt 35 képviselője tüntetőleg nem jelent meg a szavazáson.

 

A eredmény sokakat meglepett, a Politico.eu brüsszeli hírlap szerint Renzi pozícióját a voksolás kimenetele jelentősen gyengítette a javarészt katolikus Olaszországban, ahol nem is olyan régen a javaslat ellen milliós tömegeket megmozgató tiltakozások voltak.

 

A homoszexuális partnerség legalizálása mellett tüntető aktivisták csalódottak voltak, amiért az elfogadott javaslat nem tartalmazta azt a részt, ami lehetővé tenné meleg párok számára gyermekek örökbefogadását.

 

 hirdetes_810x300  

Olaszország volt az utolsó nyugat-európai ország, amely jogilag nem ismerte el az azonos neműek partnerségét.

 

Az elfogadott javaslat olyan jogokat tartalmaz, amelyek a házastársakéhoz hasonló jogokat biztosítana az azonos nemű pároknak – látogatási jog a kórházakban vagy a börtönökben, örökösödési jog vagy özvegyi nyugdíj a partner halála esetén.

 

Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!