Gratulációját fejezte ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a vasárnapi romániai önkormányzati választásokon induló magyaroknak az elért eredményekért.

 

A kormányfő helyettese az idei Kőrösi Csoma Sándor- és Petőfi Sándor-program zárókonferenciáján, hétfőn Budapesten kiemelte: a voksoláson több mint 200 magyar jelölt szerzett polgármesteri tisztséget.

 

 

 hirdetes_300x300  

Semjén Zsolt külön gratulált a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sikeréhez, jelezve, hogy Székelyföld két legnagyobb városában, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön nagy győzelmet arattak. Azt mondta: ez azért is fontos, mert Romániában egyre brutálisabb magyarellenesség tapasztalható, és az igazságszolgáltatáson keresztül zaklatják a magyarságot.

 

semjen
Semjén Zsolt. Kép: hir168.hu

 

Nyilvánvalóan a megfélemlítés volt a cél, hogy ne induljanak el a magyar jelöltek a helyhatósági választáson – tette hozzá.

 

Gratulált a bátorságukhoz, és egyúttal nagy történelmi sikernek nevezte, hogy Szatmárnémetit sikerült „visszaszerezni”, ott ismét magyar polgármester lesz.

 

Kelemen
Kelemen Hunor és Horváth Anna, aki Kolozsvár alpolgármestere lehet. Kép: Főtér.ro

 

Százkilencvenhét településen biztosan nyert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) polgármesterjelöltje, hét további településen pedig olyan jelölt végzett az első helyen, akit a párt támogatott – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

 

A 34 százalékban magyarlakta Szatmárnémetiben négy év kihagyás után szerezte meg ismét az RMDSZ jelöltje – Kereskényi Gábor – a polgármesteri posztot.

 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) győzelmét mutatják a romániai önkormányzati választások első részeredményei, amelyeket hétfő délelőtt ismertetett a központi választási bizottság (BEC).

 

A megyei pártlistáknál a PSD a voksok több mint 39 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb riválisa, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok kevesebb mint 33 százalékát kapta.

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az első – 32 százalékos feldolgozottságú – összesítésben 5,24 százalékon, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 0,34, a Magyar Polgári Párt (MPP) pedig 0,09 százalékon áll.

 

MTI

 

Nyitókép: RMDSZ

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!