Bosnyák és csecsen származású szélsőséges szalafista muszlimok élnek az ausztriai Stájerországban és székhelyén, Grazban a rendvédelmi szervek szerint. Az Ausztriába visszatérő vagy onnan elindulni szándékozó, mintegy 290 szélsőséges iszlám harcos miatt fokozott terrorveszély van az országban.

 

Fokozott a terrorveszély

 

Stájerország és székhelye, Graz a szélsőségesek egyik fő központja – jelentette ki az osztrák közszolgálati médiának a tartományi rendőrség vezetője.

 

Josef Klamminger azt mondta: a tartományban túlnyomórészt bosnyák és csecsen származású (az iszlám vallás egyik szélsőséges ágaként ismert) szalafisták élnek. „Éberek vagyunk és felkészülünk” – mondta Klamminger pénteken sugárzott nyilatkozatában.

 

Az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal vezetője, Peter Gridling közölte: az Ausztriába visszatérő vagy onnan elindulni szándékozó, mintegy 290 szélsőséges iszlám harcos miatt fokozott terrorveszély van az országban, említése szerint elsősorban Bécsben, Stájerországban és Alsó-Ausztriában.

 

sc_1
Fotó: streetcarnage.com

 

A Grazban élő szalafisták szigorú iszlám tanítás szerint élnek

 

Egy rendőrségi szakértő még tavasszal arra hívta fel a figyelmet, hogy Stájerországban egyre erősebb iszlamista hálózat épül ki. A Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott májusi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a korábban az Iszlám Állam szervezetének kötelékében harcoló szélsőségesek főként Grazba tértek vissza. A szakértő, akinek nevét biztonsági okokra hivatkozva nem közölték, úgy tájékoztatta a lapot, hogy Grazban mintegy 400 szalafista él, aki elutasítja az osztrák jogrendet és értékeket, és szigorú iszlám tanítás szerint él.

 

Az osztrák belügyminisztérium tavasszal azt közölte, hogy a lakosság számához viszonyítva Belgium után Ausztriából utaztak a legtöbben Szíriába harcolni. Ausztria ugyanis közel van a balkáni térséghez, és az országban sok csecsen származású ember él – magyarázták.

 

MTI

Nyitókép: austria.info

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!