Nyitókép: rmx.news

 

Az elbocsájtott alkalmazottak egy speciális törvénynek köszönhetően továbbra is felvehették a fizetésüket, s a pénzt nem is kell visszaszolgáltatniuk.

 

Úgy éltek, mint a kiskirályok. Harminc francia hivatalnok harminc éven át havonta több ezer euróra tett szert. Egy törvényi kiskapunak köszönhetően pedig dolgozniuk sem nagyon kellett. A kafkai történetre a regionális ellenőrző hatóság hívta fel a figyelmet. A leleplezés ellenére az állami alkalmazottaknak egy centet sem kell visszafizetniük.

 

A francia állam Európa egyik legnagylelkűbb országai közé tartozik. Például egy Franciaországban tanuló szlovákiai diák is kaphat támogatást a lakhatásra. S éppen ezeknek a társadalmi normáknak köszönhetően fordulnak elő ilyen kafkai esetek. Az utolsóra múlt héten hívta fel a figyelmet a dél-franciaországi Provence-Alpes-Côte d’Azur régió ellenőrző hatósága.

 hirdetes_810x300  

 

Milliós veszteségek

 

 „A Var megyei központ még mindig küldi annak a harminc alkalmazottnak a fizetését, akiket elbocsájtottak“

 

– tájékoztatott a hivatal a régió gazdálkodásáról szóló jelentésben. Nem lenne ezen semmi különös, ha az alkalmazottakat nem 30 évvel ezelőtt bocsájtották volna el.

 

Mindezek ellenére az állam mindegyiküknek havonta több ezer eurós fizetést küld anélkül, hogy a hivatalnokok elvégeznék a munkájukat. Az államkassza így évente több millió eurótól esik el.

 

Ennek a bizarr helyzetnek az alapját egy olyan törvény adja, mely kimondja, hogy minden állami alkalmazottnak, aki bármilyen átszervezés útján elvesztette az állását, addig meg kell kapnia a fizetését, ameddig nem talál új állást.

 

La Seyne-sur-Mer, Toulon és Cogolo városának hivatalnokai nemcsak hogy rendszeres fizetést kaptak, de még plusz juttatást is, hiszen a törvény szerint az állami szférában ledolgozott évek után erre is jogosultságuk volt.

 

Joguk volt rá

 

Annak ellenére, hogy a „nem dolgozóknak“ volt egy másik állásuk is a magánszférában, egy centet sem kell visszafizetniük. A fizetésre ugyanis törvényes joguk volt.

 

Az hivatali „fantomokra” az a dél-franciaországi Var Matin helyi napilap hívta fel a figyelmet, amelynek az ellenőrző hatóság jelentése is a birtokában van. A dokumentum szerint a francia hivatalok teljesen csődöt mondtak, hiszen a szóban forgó hivatalnokoknak senki sem próbált új munkát keresni, így az államkasszát megcsapolva továbbra is megkapták a fizetésüket.

 

Néhány „állástala“ még a nyugdíjba vonulását is kitolta azért, hogy a lehető legtovább a fizetésre jogosult hivatalnokok között maradjon.

 

Az ellenőrzésre azután került sor, hogy a francia pénzügyminisztérium idén áprilisban felhívta a figyelmet arra, hogy az állami alkalmazottaknak hetente ugyan csak 35 órát kell ledolgozniuk, ennek ellenére 300 ezren még ennél is kevesebbet dolgoznak.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!