Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Bár Magyarországon lezajlott a koronavírus-járvány első szakasza, nem szabad hátradőlni, mert továbbra is jelen van a kórokozó, tart a világjárvány – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

 

A tiszti főorvos hangsúlyozta, Magyarországon a nagyon sikeres járványkezelésnek köszönhetően, a többi országgal összehasonlítva, viszonylag kevés megbetegedés és haláleset történt a koronavírus miatt. Ugyanakkor a vírus nem tűnt el az országból, hiszen még kórházban is ápolnak koronavírusos betegeket – fűzte hozzá.

 

„Nagyon ébernek kell maradnunk, pontosan követnünk kell a változásokat, főképpen a nyitással és a felszabadító járványügyi intézkedésekkel”

 hirdetes_810x300  

 

– hangsúlyozta. Az úgynevezett járványügyi egység feladata ezért éppen az lesz, hogy azonnal reagáljon, ha szükséges – tette hozzá.

 

Az egységben népegészségügyi szakemberek, illetve a rendvédelmi szervek, az Állami Egészségügyi Központ, valamint a mentőszolgálat, a kórházparancsnoki rendszerben dolgozók és a fertőtlenítéseket végző honvédek vesznek részt – mondta.

 

Müller Cecília reményét fejezte ki, hogy az egység bevetésére nem lesz szükség, ugyanakkor – jegyezte meg – még nincs se vakcina, se célzott terápia, amellyel mindenkit meg lehetne gyógyítani. Ebben a helyzetben maradnak a „klasszikus” járványügyi intézkedések – fűzte hozzá.

 

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Magyarországon „tiszteletreméltó” és fegyelmezett kultúra alakult ki a járványügyi szabályok betartása terén, ami hozzájárul a sikeres védekezéshez. Úgy érzi, és ezért hálás is, hogy sikerült együttműködést kialakítani a járvány elleni védekezés irányítói és a lakosság között.

 

„Csak így, együtt tudtuk ezt a teljesítményt nyújtani”

 

– hangsúlyozta a tisztifőorvos.

 

MTI/Kossuth Rádió

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.