Nyitókép: imago images/Felix Zahn

 

A doktori értekezése körüli viták miatt lemondott a német szövetségi kormányban viselt tisztségéről szerdán Franziska Giffey család-, idős-, nő- és ifjúságügyi miniszter.

 

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa közölte, hogy a politikatudományi doktori értekezése ügyében zajló „elhúzódó és terhes” eljárás miatt felkérte Angela Merkel kancellárt, hogy kérje felmentését Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnöknél.

 

Kiemelte: továbbra is vallja, hogy lelkiismeretesen és a legjobb tudása szerint készítette el az értekezést, de ha mégis megfosztanák tudományos fokozatától, elfogadná a döntést.

 hirdetes_810x300  

 

Felidézte, hogy a berlini Freie Universität tudományegyetemen indított vizsgálat miatt már tavaly novemberben bejelentette, hogy nem viseli többé a doktori címet, hogy elhárítsa a családját, politikai munkáját és a pártját fenyegető további károkat.

 

Aláhúzta: miniszteri munkájának befejezése nem változtat azon, hogy pártja választási listájának vezetőjeként, azaz polgármesterjelöltként indul a szeptemberi berlini tartományi törvényhozási választáson.

 

Franziska Giffey 2010-ben elkészített doktori dolgozatát másodszor vizsgálja a Freie Universität. Az első vizsgálatot 2019 októberében zárták le. Megállapították, hogy a szerző 27 helyen sajátjaként tüntetett fel más művekből átvett részleteket, amivel szándékosan meg akarta téveszteni a munka bírálóit. Ugyanakkor az ilyen eljárások történetében példa nélküli módon mégsem vonták vissza a doktori címet, hanem megrovásban részesítették a szerzőt.

 

Az első vizsgálatot maga a miniszter kezdeményezte, miután egy politikusok tudományos munkásságára szakosodott plágiumvadász platformon megjelent egy elemzés, amely megkérdőjelezte doktori címének jogosságát.

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.